Friday, July 31, 2015

#tipahtheSAHM

I think forgot to mention this but i currently am a full time stay at home mom.

*gasp*

Haritu lepas habis maternity leave, aku masuk opis jap. I am now no longer Petronas' staff. I'm a Petronas Carigali staff now. To an outsider mesti korang macam "pape je la ko ni. Same je la petronas ke pcsb ke.." Haha but for me it marks a new era in my career. Wah gitu.

Tapi tak sempat pon keje kat tempat baru, i decided to take a 6-month unpaid leave. Afif was scheduled for his cochlear implant surgery in end of June (which then postponed, will tell more in seperate entry), and after that, a whole new episode for him to re-learn hearing, listening and speaking will take place. His doctor and therapist strongly suggest a parent to be full time at home to achieve great improvement in his hearing and speech. 

I love being a career woman (dah la i'm due for a job promotion) but being a wife and a mother is my topmost priority now. Working for a better future for my son is more important than climbing the corporate ladder. InshaAllah rezeki untuk itu akan menyusul nanti.

For now, THIS is my life. 

Aku start cuti on the third week of June. Lepak je 2 weeks and on 10th July, Afif undergo his surgery.

Kalau dulu aku ngadu penat jadi SAHM jaga Afif sorang, boleh bayangkan tak penat jaga Afif AND Dhani serentak? Haha. But surprisingly aku tak la tekejot sgt mcm first time amek unpaid leave dulu. Mainly because i'm used to looking after Dhani and Afif in my 2 months of maternity leave. Masuk keje seminggu je pon pastu cuti balik. So dah macam in tune dan ada rutin. 

CI Afif belom switch on lagi, so he's hearing with his hearing aid on the left ear, right ear belom mendengar. InshaAllah next Monday switch on. A new era for Afif will begin.

Sekarang aku still relek2 je. Anak-branak bangon pagi kol 10 (kadang kol 12 pon ada. Haha). Nanti dah switch on kene all out la and spent at least an hour a day doing structured play with him. 

Wish me luck, peeps!


Raya 2015 Kami


Macam tahun2 sebelomnya, Raya kami simple je. 

Laki aku cam biasa la takmo beli baju melayu. Kitorang pon bukan la jenis beraya sakan. #teamRayaKL katanya. So pilih color drp warna2 baju melayu yang dia ada. I chose black coz of the slimming effect. Kahkahkah. Aku beli baju ArtDeco by Jovian for Zalora. Beli masa ngam-ngam abes pantang. Sebab tak konfiden bole kurus, aku order saiz M. Sekali pakai, besar. Kembang kempis hidung mak sebab terbukti muat lagi saiz S. Wuahaha. Afif dapat cari baju melayu hitam, Dhani plak aku beli online baju melayu romper. Settle.

Suka aku tgk Afif pakai set lengkap baju melayu siap sampin and songkok. Rasa cam wowww hensemnye anak aku. Bahaha.

Anyway, macam biasa PIL flew in from Kuching a few days before Raya. Tahun ni rasa la lain sket sebab kurang ahli di rumah. Adik-adik aku dah pindah sejak kahwen last year, adik-adik ipar plak jauh di US and UK sana haa. So terasa la kepenatan buat preparation Raya, tambahan ada anak kecik ni. Kemas mengemas keje kitorang laki bini, kuih raya aku in charge, lauk-pauk Raya Wan and MIL la tulang belakang. Sempat aku buat 3 jenis Raya cookies (choc chip licin tak sampai sminggu Raya kikiki) cuma sandwich cake tak sempat buat tahun ni.

First Raya, we spent the morning at home. Lepas bermaafan, bergambar dan makan, kitorang balik Sg. Penchala jap. Kononnya sementara tak ramai lagi family lain datang, baik beraya blah Mama aku dulu sebab pakcik makcik turn beraya umah nenek aku tahun ni. Kat rumah nenek aku rasa meriah la sebab adik bradik mak aku ada 11 (but minus 2 dah meninggal). Sampai je sana Afif mengamok sebab nak main, takmo amek gamba (-____-) but he's okay after a few minutes. Petang tu balik Wangsa Maju balik dan beraya ngan family Papa aku plak.

Gamba Raya perasan pengantin baru.

i tried to look and look but can you believe this is the best color-coordinated Raya family picture we have?
Gamba lain sama ada blur (sebab Afif gerak), Dhani ketara melalak, laki aku tutup mata, or aku ketawa over buruk benor.


With Atok and Nenek belah Mama saya.

Raya paling sakan adalah untuk bebudak.

Raya kedua dok rumah sebab sedara-mara datang. Memang aku tak bother pon pakai baju kurung bagai sebab mengerah tenaga jadi host.

Wefie sket, dik!

Keluarga nukleus kami.

Raya ketiga relax sket. Petang tu kitorang plus BIL bawak Afif tengok wayang. It's his first movie experience ever! Aku risau gak sebab budak ni suka explore. Tapi aku harap sebab dia suka Minions, dia akan ok behave la kot. Aku anticipate dia akan naik turun tangga kat cinema tu but surprisingly dia adalah sangat behave. Kitorang sampai lagi 2 minit nak lights out, so bila dah gelap and nampak plak Minion terpampang kat screen, terus dia excited, sat down, and watched the whole thing with that bowl of popcorn in hand. Bila part kelakar beriya la dia gelak, part serious dia serious. Phewww *lap peluh didahi* Cuma last 10 minutes of the movie dia dah boring baru la dia restless, berdiri atas kerusi dia and jalan gi duduk kat tangga. Huhu.

Weekend plak aku layan tetamu dirumah je. Beraya umah jiran jap pastu sedara aku datang. ohhh A'ai pon datang. 2 kali plak tu dia beraya kat rumah aku. Haha. Seronok tengok Afif geng ngan Safiyya main sama-sama. Safiyya siap nanges takmo balik. Huhu.

Geng Raya

That's my Raya so far. i just realized aku tak gi beraya umah sesapa lagi (well, rumah jiran sebelah umah tak kira la). Takpe nok, Raya kan sebulan. Hihi.





Saturday, July 11, 2015

Home is..

Here i am again. On a wing chair in a hospital room.

Thinking how inconvenient it is having to spend nights in a small bed with Dhani by my side. How suffocated to live days in this small room, husband and wife with 2 kids. How i miss my king size, wonderful bed at home and my tv with lotsa wonderful astro channels.

But as i sit here looking at my two peacefully sleeping babies and laughing at my husband's jokes, i realized that there's no where else i'd rather be. 

Not on my comfortable bed without my husband and babies.

Home is where ever we are, together.

Saturday, June 13, 2015

Maternity Leave Ending Soon

..and i'm dreading it.

I had this plan. I was gonna go on 2 months maternity leave, 1 month extended maternity leave (with half month paid salary) and a few more months of unpaid leave. Cuti banyak-banyak ni sebenarnya sebab Afif patut kene surgery buat cochlear implant in May.

Plan punya plan, Allah is the best planner. Surgery sampai skang tak buat lagi (pending clearance from insurance) maka takkan la nak cuti sparuh/takda gaji for nothing kan?

Nak tak nak, terpaksa la masuk opis. This coming Monday. 

As much as i'm dreading leaving my kids to other people's care, having to wake up early (weh sejak cuti kitorang anak branak bangon kol 10 or 11am kottt), and having to deal with work, i'm kinda excited to go back to work because:

a) i will be transferred to other department (about time! Dah nak 8 thn kot aku di tempat yg sama)
b) i can't wait to wear high heels (ko gila nak berjalan ngan anak pakai heels? Terpeleot kejar afif or baywear dhani)
c) my friends! (As much as i love my kids, i need to talk to adults too. My girls, particularly)
d) window (and actual) shopping. It's a reality when your office building is attached to a mall. 
e) San Francisco Coffee! Ya Allah dah lebih 2 bulan tak pekema kopi san fran. Memang aku melantak sblom puasa ni..

Looking at this list, i suddenly realized that going back to work is not THAT bad. Hope i can stay positive all year round.

To Afif and Dhani, it's not like mama loves being a working mom more than i love being a stay at home mom. God knows how i want to be with you boys at home all the time. Ada rezeki, that will happen ok baby. In the meantime, i pray with all my heart that you'll be okay at the babysitter's/at home with Unyang and that Allah protects you boys from harm.

Tuesday, June 2, 2015

Abang Afif


Today marks Dhani's 50th day in the world.

Afif's 50th day of being a big brother. Of being an Abang.

To be honest, when i was pregnant with Dhani, my biggest concern was not giving birth. It was how would Afif be when he has a sibling. Being the eldest child and grandchild, he's not used to being around babies. i have small cousins but they're all older than Afif so he's always excited to see them. He'd play with them, run around, copy what they do.. He never knew how to be gentle to a baby and never really saw me holding a baby. i tried to tell him that Mama's got a baby in her big tummy, baby has hands, eyes, legs.. i read him books about big brothers and baby. i don't think he understood at that time. He looked at me with a confused face and back to my tummy as if trying to say "That's a ball in the tummy.."

So i read a lot about toddler and little brother/sister. i braced myself for tantrums. i expected him to not-like Dhani. i was worried if he'd hit or sit on Dhani.

50 days on and alhamdulillah, there's no hitting, no over-the-top screaming for attention, no hitting. YET.

i remember the first time we introduced Dhani to him. i waited for him in my post-delivery ward (mintak 2-bedded room as Afif was still warded for diarrhea at that time). He came in, saw Dhani and muka cam pelik apsal tetiba ada budak kecik ni. He hugged me pastu lari berkepit ngan daddy balik. Then i held Dhani close to him and said, "Afif, ni adik. Adik Dhani..". He ignored me, ignored Dhani. Buat-buat busy ngan daddy. Second time, Mr. Chenta plak dukung Dhani and bawak gi tunjuk kat Afif. He took one look at Dhani pastu muka trus berubah nak nanges. 

That broke my heart.

Sebelom bersalin kitorang dapat tips from a few friends on how to avoid abang jeles kat adik. The trick is to give a present to the abang and bagitau hadiah tu dari adik. So we bought a xylophone siap-siap for Afif. Later night (after being ignored by Afif all evening), we gave the Xylophone to him sambil tunjuk kat Dhani "Ni adik bagi Afif. Adik sayang Afif.." Lepas tu baru lah dia nak pandang Dhani. Sebelom tu pandang pon tanak.

Ada skali ni (on Dhani's 3rd day kot), aku nak tukar pampers Dhani. Afif dok sebelah aku. Dia tengok aku bukak bedung Dhani. Pastu aku cakap "Haa.. tengok, ni kaki adik. Adik pakai socks. Jom bukak pampers adik.." and he looked at Dhani like that was the first time. Then dengan muka excited dia kata "a-iii!" (kaki!) sambil tunjuk kaki Dhani. Bila bukak pampers, dia tunjuk bebird Dhani pastu tunjuk kat pampers dia as if trying to say bebird adik macam dia. That's when i realized he never saw Dhani without berbedung. Selama ni bertutup je adik dia. That was the first time dia nampak Dhani ada kaki, bebird bagai. Baahaha! Maybe then he realized that Dhani is actually a person.

And from then on onwards, the love for his brother grew. Dari pandang, dia senyum-senyum. Tak lama pastu pandai usap-usap adik. Everytime Dhani nanges, he'd say "Maa!" sambil tunjuk adik. Or bila Dhani nanges dia hulur tangan nak pangku adik. Sehari brapa puluh kali ntah dia cium kepala adik. Tapi kitorang kene observe gak sebab kadang dia geram dia cucuk mata Dhani. Haha. Kalo malam tengah termenong nak tido tu tangan dia busy usap-usap Dhani. Tengah tido kadang dia golek ke Dhani pastu pelok.

MasyaAllah, he's such a wonderful abang. i'm so thankful for that.

Of course there were times yang dia stress tak dapat main ngan Mama or Mama tak dapat layan sebab mama busy breastfeed/dukung adik. Time macam ni la yang aku pon stress sama coz God, i miss him so much. But we have to deal with that. Nampak la muka sedih tapi dia pandai bawak diri. Tak pernah la dia bengang sampai pukul or hempap adik.

i can't wait for the day when Dhani can play with him. i imagine the two of them building blocks, making a mess out of their room and wrestle. i imagine them building a treehouse with Daddy. Imagine them fighting and crying "Maaa.. Abang/Adik buatttt. Huaaaa.."

First night jadi abang

Suruh main atas lantai tanak. nak main ngan adik 
(-__-)

Tengok TV pon nak pangku adik.

My mischievous boys refusing bedtime.

Mama hopes and prays that you guys will always be the best of friends. Looking after each other. Jangan gadoh-gadoh. Jaga Mama and Daddy bila kami dah tua nanti. i pray for only the best for you.


Saturday, May 23, 2015

Dhani Nur Iman

Phew.. Dah nak abes pantang baru sempat nak berbelog bagai. 

Life with 2 kids is not easy. Life with 2 boys is even more hectic. Even though Dhani is only 5 weeks old (blom lasak lagi pon) but his appetite is HUGE. Asyik bergayut je keje dier. So my time is spent breastfeeding him and when he's asleep, aku layan Afif plak. 

Oh i have not introduce him officially, haven't i?

Peeps, meet my new bundle of joy, Dhani Nur Iman bin Mohd Idzwan Asyraff.

Fresh from the uterus!

Panjang nau name. Huhu. 

He was born on 15.4.15, at Pusrawi, KL. Dr. Noor Fidak's prediction was spot on. He weighed 3.55kg at birth. And yessss.. Aku berjaya VBAC! Walopon bukan intervention-free birth, i'm happy it's not a repeat c-section. Alhamdulillah. Nanti la aku share birth story. Hihi.

Lil' Dhani is 39 days young today. He's healthy and doing good. Haritu kejap je warded sebab jaundice. Dah discaj, dia ok je. Masa 1-month checkup haritu berat dia 4.93kg dah. Huhu.

My debab bam bam Dhani.

Dhani is such an easy baby. Tak banyak ragam. Takde colic or kembung perut bagai. Lepas menyusu, dia tido balik or lately suka orang agah2 dia. Paling best sebab malam dia tak berjaga or meragam. Bangon untuk menyusu once or twice pastu tido balik. Tido malam dia nyenyak sebab bawah ketiak aku. Tapi dia kalo tido siang memang senang terjaga kalo aku tak pelok. Maka kene bedung and letak dalam rocker or else tido niarap. Baru lama lenanya.

Lena!

I am now a proud mother of two boys!





Tuesday, April 21, 2015

Bila Anak Sakit

The past one week has been overwhelming. 

On Sunday 12.4.15 Afif started to have diarrhea. We didn't worry much coz he's active. Berlari sana sini. Malam tu start demam. Panas sampai 39.4 celcius. Baru kitorg cuak. Tak tdo malam aku sbb dia tido cam tekejot tekejot. Aku risau sawan je. 

Pagi Isnin tu memang dia lemah sgt. Muntah dah 2 kali. Cirit memang tak terhitung dah dari semalamnya. Kaki tangan sejuk, rest of the body panas. Bagi ubat pon tak kebah weh. He was very weak. We decided to take him to the hospital. Memula ingat nk gi Prince Court sebab biasa dah ngan Dr. Anthony or Columbia sbb penah admit situ pasal rotavirus dlu. Tapi mikirkan aku yg sarat ngandong ni due anytime, gi bawak Afif kat Pusrawi. Kalo terberanak at least satu spital la kami. 

Sampai je ER and doctor check, kami kene marah. Doc kata afif ni lemah sgt dah. Kenapa tak bawak awal. Terdiam kitorang. Trus warded. Standard la masuk ubat bontot, masuk IV drip, amek blood n stool sample. Monday and Tuesday were spent in the ward kuar masuk toilet cuci berak and muntah dia. Penat weh. On top of that, sambil layan contraction / Braxton hicks aku ni haa.. Laki aku pon barai sebab the Ahad keje, malam isnin tu plak berjaga tgk Afif plus hanta adik dia gi KLIA. Memang saba je la laki bini.

Nak berkepit je dia. Mama dah sarat tak larat nk dukung gini :'(

Selasa petang tu kebetulan ade checkup. Aku turun la jmpe gynea while Mr. Chenta jaga afif kat bilik. Doc check and buat VE and guess what? I was 2cm dialated at 3pm. Doc kata elok la awak dah kat sini pon. Papehal trus check in labor room (which is on the same floor as afif's room hihi). OK doctor!

Abes check up lepak je dalam bilik sambil layan Afif and contraction. Tak tahan sangat, kol 7 aku surrender ke labor room. Mr. Chenta jaga afif sampai tido malam tu. Pastu temankan aku kat labor room. Wan temankan afif kat bilik. Sian Wan. Tak pasal2 terlibat sama.

Alhamdulillah after 15hours in labor, i gave birth to a handsome baby boy. Nanti la seperate entry labor story.

Pas branak aku request nak double bedded room, supaya boleh sebilik ngan Afif. Takde la laki aku susah payah nk berulang antara 2 bilik. Weh penat weh jaga a sick toddler and newborn at the samw time. Plus baru pas beranak. Nasib baik la Afif dah tak muntah2. Diarrhea je. Adik dia pon tak nanges berjaga malam. Dah dpt susu dia tido. 

Afif, adik, daddy. All exhausted. All asleep.

On Friday kitorang mintak discharge all three of us. Afif still ada mild diarrhea, adik ada borderline kuning (10.8 reading dia) tapi kitorang nak balik gak. Kematu dok spital dah 5 hari.

Tapi balik pon takde la rilek sangat. In-laws aku turun dari kuching and SIL n hubby dari US pon ada kat KL so weekend penuh la rumah. Melayan visitor lagi. 

And nowww.. I'm back in the hospital. 

Sigh. 

Semalam check in balik sebab adik kuning. Semalam reading 13.4, harini 12.3. Boring gak la berdua je sini. Mr. Chenta jaga Afif kat umah. 

My Cyclops.

Harap esok turun la bawah 11 coz seriously i wanna rest at home. Berurut berpantang bagai. Nak heal cepat. Nak pelok2 Afif. Nak bermesra ngan laki aku. Coz seriously bila anak sakit, mood laki bini pon cam tak brapa ceria. Harap sangat cepat everything falls into place, that we could settle into a routine. 


Tuesday, April 7, 2015

39 Weeks Tomorrow..

..and baby #2 is still safely tucked in my tummy.

At this point, i'm anxious.

Afif dulu barely 37 weeks dah tak saba nak kuar. Bloody show, false alarm then the water broke at 37 weeks 1 day.

Orang kata baby nombo 2 dan seterusnya lagi cepat kuar selalunya but now it's proven that's just a myth. Tapi dah 2 weeks gitu Braxton Hicks memang kuat. Starting at 37 weeks aku gi checkup every week dah. Dah 2 kali checkup doc suruh CTG sebab nak monitor kot-kot ada contraction. Doctor is being extra careful sebab aku nk try VBAC. Dan masa dua2 kali checkup ni jugak CTG pick up contractions, but irregular. Memang sah Braxton Hicks la tu sebab Dr. Fidak kata muka aku pon relek je.

Lately makin kerap plak accompanied by sakit blakang. Orang kata kalo rasa cam period pain kat lower abdomen plus sakit belakang, that is the real deal. Sehari dua ni sakit gitu tapi tak regular lah. Celah kangkang aku pon rasa sangat dah ha. Jalan pon waddle. Hihi.

Petang ni check up lagi. Kene gi sorang sebab laki aku keje. Hati ada sikit gentar sebab takot tengah-tengah drive kang contraction ke ape. Harap selamat je la.

Last week masa check up Dr. Fidak kata baby's position tak cantik lagi. Memang kepala dah kat bawah but in posterior position. Maksudnya dia terlentang, muka ngadap perot aku, blakang dia bersandar kat blakang aku. Sunny side up la kira. This position is not optimum coz it requires larger pelvic opening and it will prolong labor. Aku risau je dengar perkataan "prolong labour" ni coz kang lemas plak pastu kene c-sect lagi. Haih risau mak. So since last week aku dok menonggeng, lamakan sujud, buat pelvic rock exercise, baca surah Maryam in attempts to help my baby turn. Harap sangat dia dah pusing.

Korang tolong doakan aku selamat melahirkan anak ke-2 ni ye. Kalo boleh, aku doa sangat for vaginal birth coz that is the best kind of birth. Tapi kalo kene c-sect pon aku pasrah je la asalkan baby and mamanya selamat. Maafkan salah silap aku kalo ada terkasar bahasa dalam berbelog. Ha gitu.


Friday, March 13, 2015

Sleeping Arrangement

With delivery day fast approaching, we've been having problem deciding on sleeping arrangement. Selama ni 3 beranak tido atas katil queen size. There's no way the bed can accommodate the 4 of us when baby #2 comes. 

Bila tanya kawan-kawan beranak kecik 2-3 camne diorg tido, ada yg laki bini tido bilik asing (sorang tido ngan satu anak so that bila satu anak nanges malam tak kaco anak lagi satu). Ada yg laki bini tido atas katil, anak tido atas tilam kat lantai. Or laki tido lantai ngan sorang anak and bini tido katil ngan anak lain. Ada yg anak tido ngan bibik. Sume case study tak membantu aku sebab kami laki bini takmo tido asing, knowing Afif dia takkan tdo atas lantai (sian kot wehhh) and aku takde bibik.

Ade la a few options kami pikir..

Option one is buying a toddler bed but with Afif being clingy, tido-kene-pelok-kalo-takde-Mama-dia-terjaga, we doubt a toddler bed would help. Nanti la adik dah umur 2 tahun, korang berdua dok bilik sdiri.

Option two is getting a king size bed so bole sumbat 4 beranak skali. So far tak sempat gi kedai perabot survey tapi bila tengok online, mau-mau habis 5-7riban gak *telan air liur* Nanti kalo dah survey and rasa worth it baru decide la kot. Kot.

Option three is stick with current sleeping arrangement with Adik tido dlm baby cot. We foresee this won't last long coz based on past experience, kejap je baby dok dalam cot. Pastu aku akan give up sebab malas bangon banyak kali breastfeed baby and letak dlm cot balik. Penat tau.

But Mr. Chenta assemble the baby cot anyway. And now..

This is how we sleep! Afif in the baby cot attached to our bed. Excited dia bila ada baby cot ni sebab dia rasa it's for him.

It's perfect coz we still get to cuddle and for the first time since he was born, kami laki bini tido next to each other balik. Selama ni Afif dok tengah hehe. 

Baru 2 malam try tido gini. Ok la Afif tak pernah lagi tetiba lompat tido atas katil kitorang plak. Harap lama bertahan gini and makin lama makin kurangkan his attachment to me so that he can sleep independently. 


Monday, March 9, 2015

Overwhelmed No More

ACD

Yeahooo!

Last Friday was a huge relief for me. I had just went to my annual technical assessment. We call it ACD. This year, it's suppose to be a big deal for me because i missed ACD two years in a row. Sekali sebab terberanak awal, sekali sebab unpaid leave jaga Afif. 

Bila ko dah dua tahun miss assessment, memang adalah sangat efek promotion. Kekawan seperjuangan dah naik gred, aku masih di sini. i kept telling myself that it's okay. Aku tak naik-naik pon bukan sebab aku bongok sangat. Sebab timing. Tapi kadang cam ada perasaan "whoaaa.. i'm so behind". Lagi satu workscope aku skang adalah acting manager, tapi gaji kuli. Agak stress di situ kan.. 

Anyway, like i said this ACD is supposed to be a huge deal because of this cepat-la-tutup-gap-nak-promotion. Previously memang aku takkan boleh tido 2 weeks before (sebab anxious) and study macam student. But this time around, with my ever growing tummy and Afif to look after, aku memang tak study langsung kat umah. Kat opis memang tak la sebab busy meeting sana sini orang demand itu ini. Dapat la tengok2 notes 2 hari sebelum assessment.

With that 30% effort and preparation, aku pon gi la ACD. Alhamdulillah assessors were very helpful. Aku bajet sebab aku bongok sejam je boleh settle. Tapi end up 2 jam lebih gak la dalam tu. i did my best and the rest is up to Him. But i don't see any promotion in the near future la. Bahaha..

Pregnancy

Alhamdulillah my pregnancy is progressing well. Minggu ni masuk minggu ke-35 ZOMG! To date i have gained almost 14kgs. i'm at the heaviest i've been all my life but it's okay somehow. Last 2 weeks baby dah 2kg beratnya. Esok checkup tatau la berapa. Dr. Fidak kata jaga jangan baby lebih 3kilo kalo nak senang VBAC. Camne kekdahnya tuuu?

Kaki aku dah start sembab ye.. Baru prasan last 2 nights sebab rasa ketat bila lipat-lipat jari kaki. Bahaha. As usual, aku freak out and demanded at my husband "Ni sembab kannn? Bukan gemok kannn??" Bless him for being as patient as ever and cakap "Ko tak gemok.. Ngandong biasa la cenggini.." Baahaha

34 weeks.

Sakit pinggang or sakit belakang dah takde skang. It was bad in second trimester so bersyukur la dah tak sakit despite memberat dengan jayanya. Cuma aku memang penat la weh after work. Pastu rasa pressure celah kangkang ni haa. Dulu mase memula start sakit ni aku ingatkn nak branak premie dah sebab dulu masa ngan Afif tak pernah sakit celah kangkang ni. Nasib baik takde pape. Mintak Cik Ros datang urut, baru lega pastu. That was a month ago. Skang sakit balik.

Skang aku stress sebabnya most of my pre-pregnancy clothes dah start tak muat. Maxi dresses and loose cardigan je bole pakai comfortably. Blouses that were loose are starting to look like sarung nangka on me. Belly Belt can't help me fit into my jeans anymore *nanges* Takkan la aku nak beli baju besar/maternity plak. Lagi sebulan (or less) je pon nak meletop. If you see me looking shabby, harap paham.



Cravings

Suka benda manis adalah masih sampai skang. Tapi okay la aku control. Tak la hentam keromo je. Kalo dulu lapa tengah malam aku makan cookies, now i eat yogurt or biskut kering cicah susu instead. Because i don't wanna miss out on cookies and ice creams, sampai skang ye aku makan brown rice to compensate. i think i'm gonna keep eating brown rice lepas branak pon. Healthy katanya plus aku tak rasa pon beza rasa dengan nasik biasa.

First attempt at Nutella-filled choc chip cookies.
Sedap but i gotta really find a way to fill in more Nutella that will stay melt inside.


Haritu ade kawan haplod gamba laksa Sarawak dengan udang galah. Ya Allah teringinnya. Ajak laki aku balik Kuching tapi smpai la ni tak sempat sebab ACD la, dia keje la. Ni dah lebih 34weeks memang takleh la naik belon. My MIL, the best MIL, kirimkan kat aku udang galah. Instead of laksa Sarawak, dapat la makan udang asam masak Sarawak. Wan masakkan. Bahaha.. Jadi lah nak hilangkan ngidam.

Udang galah XXL kiriman MIL dari Kuching demi cucu dalam perot :D


Post-ACD, Pre-Beranak Period

So now i'm in this post-ACD, pre-beranak period. Ini adalah masa di mana aku nak handover and delegate kerja ke colleagues, settlekan kemas rumah and make room for baby #2's clothes, manjakan Afif puas-puas and steal time to be with my husband before 3 becomes 4. Harap lah sempat buat semua. Harap baby tak buat surprise kuar awal sangat cam Afif haritu. Sabar ye Adik! Kasi Mama basuh and susun baju awak and bawak Abang jenjalan nanti baru awak keluar ye.

Okay tu je bebelan kali ni.

Counting days til i can meet my Baby D!

This plus 1.
Our household is about to get even more chaotic.