Tuesday, April 21, 2015

Bila Anak Sakit

The past one week has been overwhelming. 

On Sunday 12.4.15 Afif started to have diarrhea. We didn't worry much coz he's active. Berlari sana sini. Malam tu start demam. Panas sampai 39.4 celcius. Baru kitorg cuak. Tak tdo malam aku sbb dia tido cam tekejot tekejot. Aku risau sawan je. 

Pagi Isnin tu memang dia lemah sgt. Muntah dah 2 kali. Cirit memang tak terhitung dah dari semalamnya. Kaki tangan sejuk, rest of the body panas. Bagi ubat pon tak kebah weh. He was very weak. We decided to take him to the hospital. Memula ingat nk gi Prince Court sebab biasa dah ngan Dr. Anthony or Columbia sbb penah admit situ pasal rotavirus dlu. Tapi mikirkan aku yg sarat ngandong ni due anytime, gi bawak Afif kat Pusrawi. Kalo terberanak at least satu spital la kami. 

Sampai je ER and doctor check, kami kene marah. Doc kata afif ni lemah sgt dah. Kenapa tak bawak awal. Terdiam kitorang. Trus warded. Standard la masuk ubat bontot, masuk IV drip, amek blood n stool sample. Monday and Tuesday were spent in the ward kuar masuk toilet cuci berak and muntah dia. Penat weh. On top of that, sambil layan contraction / Braxton hicks aku ni haa.. Laki aku pon barai sebab the Ahad keje, malam isnin tu plak berjaga tgk Afif plus hanta adik dia gi KLIA. Memang saba je la laki bini.

Nak berkepit je dia. Mama dah sarat tak larat nk dukung gini :'(

Selasa petang tu kebetulan ade checkup. Aku turun la jmpe gynea while Mr. Chenta jaga afif kat bilik. Doc check and buat VE and guess what? I was 2cm dialated at 3pm. Doc kata elok la awak dah kat sini pon. Papehal trus check in labor room (which is on the same floor as afif's room hihi). OK doctor!

Abes check up lepak je dalam bilik sambil layan Afif and contraction. Tak tahan sangat, kol 7 aku surrender ke labor room. Mr. Chenta jaga afif sampai tido malam tu. Pastu temankan aku kat labor room. Wan temankan afif kat bilik. Sian Wan. Tak pasal2 terlibat sama.

Alhamdulillah after 15hours in labor, i gave birth to a handsome baby boy. Nanti la seperate entry labor story.

Pas branak aku request nak double bedded room, supaya boleh sebilik ngan Afif. Takde la laki aku susah payah nk berulang antara 2 bilik. Weh penat weh jaga a sick toddler and newborn at the samw time. Plus baru pas beranak. Nasib baik la Afif dah tak muntah2. Diarrhea je. Adik dia pon tak nanges berjaga malam. Dah dpt susu dia tido. 

Afif, adik, daddy. All exhausted. All asleep.

On Friday kitorang mintak discharge all three of us. Afif still ada mild diarrhea, adik ada borderline kuning (10.8 reading dia) tapi kitorang nak balik gak. Kematu dok spital dah 5 hari.

Tapi balik pon takde la rilek sangat. In-laws aku turun dari kuching and SIL n hubby dari US pon ada kat KL so weekend penuh la rumah. Melayan visitor lagi. 

And nowww.. I'm back in the hospital. 

Sigh. 

Semalam check in balik sebab adik kuning. Semalam reading 13.4, harini 12.3. Boring gak la berdua je sini. Mr. Chenta jaga Afif kat umah. 

My Cyclops.

Harap esok turun la bawah 11 coz seriously i wanna rest at home. Berurut berpantang bagai. Nak heal cepat. Nak pelok2 Afif. Nak bermesra ngan laki aku. Coz seriously bila anak sakit, mood laki bini pon cam tak brapa ceria. Harap sangat cepat everything falls into place, that we could settle into a routine. 


Tuesday, April 7, 2015

39 Weeks Tomorrow..

..and baby #2 is still safely tucked in my tummy.

At this point, i'm anxious.

Afif dulu barely 37 weeks dah tak saba nak kuar. Bloody show, false alarm then the water broke at 37 weeks 1 day.

Orang kata baby nombo 2 dan seterusnya lagi cepat kuar selalunya but now it's proven that's just a myth. Tapi dah 2 weeks gitu Braxton Hicks memang kuat. Starting at 37 weeks aku gi checkup every week dah. Dah 2 kali checkup doc suruh CTG sebab nak monitor kot-kot ada contraction. Doctor is being extra careful sebab aku nk try VBAC. Dan masa dua2 kali checkup ni jugak CTG pick up contractions, but irregular. Memang sah Braxton Hicks la tu sebab Dr. Fidak kata muka aku pon relek je.

Lately makin kerap plak accompanied by sakit blakang. Orang kata kalo rasa cam period pain kat lower abdomen plus sakit belakang, that is the real deal. Sehari dua ni sakit gitu tapi tak regular lah. Celah kangkang aku pon rasa sangat dah ha. Jalan pon waddle. Hihi.

Petang ni check up lagi. Kene gi sorang sebab laki aku keje. Hati ada sikit gentar sebab takot tengah-tengah drive kang contraction ke ape. Harap selamat je la.

Last week masa check up Dr. Fidak kata baby's position tak cantik lagi. Memang kepala dah kat bawah but in posterior position. Maksudnya dia terlentang, muka ngadap perot aku, blakang dia bersandar kat blakang aku. Sunny side up la kira. This position is not optimum coz it requires larger pelvic opening and it will prolong labor. Aku risau je dengar perkataan "prolong labour" ni coz kang lemas plak pastu kene c-sect lagi. Haih risau mak. So since last week aku dok menonggeng, lamakan sujud, buat pelvic rock exercise, baca surah Maryam in attempts to help my baby turn. Harap sangat dia dah pusing.

Korang tolong doakan aku selamat melahirkan anak ke-2 ni ye. Kalo boleh, aku doa sangat for vaginal birth coz that is the best kind of birth. Tapi kalo kene c-sect pon aku pasrah je la asalkan baby and mamanya selamat. Maafkan salah silap aku kalo ada terkasar bahasa dalam berbelog. Ha gitu.


Friday, March 13, 2015

Sleeping Arrangement

With delivery day fast approaching, we've been having problem deciding on sleeping arrangement. Selama ni 3 beranak tido atas katil queen size. There's no way the bed can accommodate the 4 of us when baby #2 comes. 

Bila tanya kawan-kawan beranak kecik 2-3 camne diorg tido, ada yg laki bini tido bilik asing (sorang tido ngan satu anak so that bila satu anak nanges malam tak kaco anak lagi satu). Ada yg laki bini tido atas katil, anak tido atas tilam kat lantai. Or laki tido lantai ngan sorang anak and bini tido katil ngan anak lain. Ada yg anak tido ngan bibik. Sume case study tak membantu aku sebab kami laki bini takmo tido asing, knowing Afif dia takkan tdo atas lantai (sian kot wehhh) and aku takde bibik.

Ade la a few options kami pikir..

Option one is buying a toddler bed but with Afif being clingy, tido-kene-pelok-kalo-takde-Mama-dia-terjaga, we doubt a toddler bed would help. Nanti la adik dah umur 2 tahun, korang berdua dok bilik sdiri.

Option two is getting a king size bed so bole sumbat 4 beranak skali. So far tak sempat gi kedai perabot survey tapi bila tengok online, mau-mau habis 5-7riban gak *telan air liur* Nanti kalo dah survey and rasa worth it baru decide la kot. Kot.

Option three is stick with current sleeping arrangement with Adik tido dlm baby cot. We foresee this won't last long coz based on past experience, kejap je baby dok dalam cot. Pastu aku akan give up sebab malas bangon banyak kali breastfeed baby and letak dlm cot balik. Penat tau.

But Mr. Chenta assemble the baby cot anyway. And now..

This is how we sleep! Afif in the baby cot attached to our bed. Excited dia bila ada baby cot ni sebab dia rasa it's for him.

It's perfect coz we still get to cuddle and for the first time since he was born, kami laki bini tido next to each other balik. Selama ni Afif dok tengah hehe. 

Baru 2 malam try tido gini. Ok la Afif tak pernah lagi tetiba lompat tido atas katil kitorang plak. Harap lama bertahan gini and makin lama makin kurangkan his attachment to me so that he can sleep independently. 


Monday, March 9, 2015

Overwhelmed No More

ACD

Yeahooo!

Last Friday was a huge relief for me. I had just went to my annual technical assessment. We call it ACD. This year, it's suppose to be a big deal for me because i missed ACD two years in a row. Sekali sebab terberanak awal, sekali sebab unpaid leave jaga Afif. 

Bila ko dah dua tahun miss assessment, memang adalah sangat efek promotion. Kekawan seperjuangan dah naik gred, aku masih di sini. i kept telling myself that it's okay. Aku tak naik-naik pon bukan sebab aku bongok sangat. Sebab timing. Tapi kadang cam ada perasaan "whoaaa.. i'm so behind". Lagi satu workscope aku skang adalah acting manager, tapi gaji kuli. Agak stress di situ kan.. 

Anyway, like i said this ACD is supposed to be a huge deal because of this cepat-la-tutup-gap-nak-promotion. Previously memang aku takkan boleh tido 2 weeks before (sebab anxious) and study macam student. But this time around, with my ever growing tummy and Afif to look after, aku memang tak study langsung kat umah. Kat opis memang tak la sebab busy meeting sana sini orang demand itu ini. Dapat la tengok2 notes 2 hari sebelum assessment.

With that 30% effort and preparation, aku pon gi la ACD. Alhamdulillah assessors were very helpful. Aku bajet sebab aku bongok sejam je boleh settle. Tapi end up 2 jam lebih gak la dalam tu. i did my best and the rest is up to Him. But i don't see any promotion in the near future la. Bahaha..

Pregnancy

Alhamdulillah my pregnancy is progressing well. Minggu ni masuk minggu ke-35 ZOMG! To date i have gained almost 14kgs. i'm at the heaviest i've been all my life but it's okay somehow. Last 2 weeks baby dah 2kg beratnya. Esok checkup tatau la berapa. Dr. Fidak kata jaga jangan baby lebih 3kilo kalo nak senang VBAC. Camne kekdahnya tuuu?

Kaki aku dah start sembab ye.. Baru prasan last 2 nights sebab rasa ketat bila lipat-lipat jari kaki. Bahaha. As usual, aku freak out and demanded at my husband "Ni sembab kannn? Bukan gemok kannn??" Bless him for being as patient as ever and cakap "Ko tak gemok.. Ngandong biasa la cenggini.." Baahaha

34 weeks.

Sakit pinggang or sakit belakang dah takde skang. It was bad in second trimester so bersyukur la dah tak sakit despite memberat dengan jayanya. Cuma aku memang penat la weh after work. Pastu rasa pressure celah kangkang ni haa. Dulu mase memula start sakit ni aku ingatkn nak branak premie dah sebab dulu masa ngan Afif tak pernah sakit celah kangkang ni. Nasib baik takde pape. Mintak Cik Ros datang urut, baru lega pastu. That was a month ago. Skang sakit balik.

Skang aku stress sebabnya most of my pre-pregnancy clothes dah start tak muat. Maxi dresses and loose cardigan je bole pakai comfortably. Blouses that were loose are starting to look like sarung nangka on me. Belly Belt can't help me fit into my jeans anymore *nanges* Takkan la aku nak beli baju besar/maternity plak. Lagi sebulan (or less) je pon nak meletop. If you see me looking shabby, harap paham.



Cravings

Suka benda manis adalah masih sampai skang. Tapi okay la aku control. Tak la hentam keromo je. Kalo dulu lapa tengah malam aku makan cookies, now i eat yogurt or biskut kering cicah susu instead. Because i don't wanna miss out on cookies and ice creams, sampai skang ye aku makan brown rice to compensate. i think i'm gonna keep eating brown rice lepas branak pon. Healthy katanya plus aku tak rasa pon beza rasa dengan nasik biasa.

First attempt at Nutella-filled choc chip cookies.
Sedap but i gotta really find a way to fill in more Nutella that will stay melt inside.


Haritu ade kawan haplod gamba laksa Sarawak dengan udang galah. Ya Allah teringinnya. Ajak laki aku balik Kuching tapi smpai la ni tak sempat sebab ACD la, dia keje la. Ni dah lebih 34weeks memang takleh la naik belon. My MIL, the best MIL, kirimkan kat aku udang galah. Instead of laksa Sarawak, dapat la makan udang asam masak Sarawak. Wan masakkan. Bahaha.. Jadi lah nak hilangkan ngidam.

Udang galah XXL kiriman MIL dari Kuching demi cucu dalam perot :D


Post-ACD, Pre-Beranak Period

So now i'm in this post-ACD, pre-beranak period. Ini adalah masa di mana aku nak handover and delegate kerja ke colleagues, settlekan kemas rumah and make room for baby #2's clothes, manjakan Afif puas-puas and steal time to be with my husband before 3 becomes 4. Harap lah sempat buat semua. Harap baby tak buat surprise kuar awal sangat cam Afif haritu. Sabar ye Adik! Kasi Mama basuh and susun baju awak and bawak Abang jenjalan nanti baru awak keluar ye.

Okay tu je bebelan kali ni.

Counting days til i can meet my Baby D!

This plus 1.
Our household is about to get even more chaotic.


Thursday, January 29, 2015

New Nightly Routine

i did blog about trying to wean Afif off by putting lemon juice and asam jawa on the boobs.

Yeah.. That didn't go well. He ended up brushing those off with his hand and continue feeding without batting his eyes.

Aku pon sebenarnya malas gak la nak berusaha cerai susu sebabnya malas bangon malam buatkan susu especially when Mr. Chenta syif malam. Sleep is precious weh! So aku redho je ler.

Sampai la masuk week 27 of pregnancy. Aku prasan everytime dia bf, rasa contraction. Memula ingatkan kebetulan, tapi dah 2-3 kali gitu, memang sah la kan. i don't wanna risk premature labor or any other complication. So nak tak nak kene la wean off.

Ada orang suggest baca doa ni. Berkesan katanya.. 2-3 hari terus anak cerai susu..

source: here 

Tapiiiii...

Seriously aku tak sampai hati. Aku tau doa ni bagus. Tapi betol betol tak sampai hati sebab ada perkataan "diharamkan ke atas kamu seperti daging babi".

Maka aku teruskan je la doa bahasa aku.

Dannnn..

Aku letak Colgate.

Baaahaha.. Afif memang benci gosok gigi sebab benci rasa ubat gigi. So bila aku letak Colgate, memang terus dia reject.

Baahahaha..

First time dia buat muka pelik, pastu nanges. Lepas-lepas tu dia akan hidu dulu, pandang aku dengan muka hampa, pastu trus tutup baju aku. Kesian.

Now my nightly routine consists of Colgate application on an unexpected body part. Haha.

So alhamdulillah, skang no more bedtime feeding. Cuma malam-malam bila dia terjaga memang dia akan mencari la. Aku cepat-cepat bangon buatkan susu. 

i'm sorry baby. You're a big boy now. Make way for adik pulak ye. 

Tuesday, January 13, 2015

Big Baby

Last Friday i went for my 6th month checkup. And it was an appointment to remember because for the first time ever EVER, i went for a checkup alone, without my husband. He had to work and frankly, it's not worth it to sneak out from Sepang to KL semata-mata nak temankan aku checkup. i thought i'm gonna dread it (sebab kononnya aku sorang loser takde laki disisi gi checkup) but surprisingly, ramai je mak-mak gi checkup sorang. It wasn't all that bad.

Checkup went smooth. Dr. Noor Fidak tengok detail scan report and dia kata ok la. Dia check jugak umbilical cord and while it's longer than Afif's, drp muka dia aku rasa she thinks it's not long enough. Aku pon tatau. Baby is still breech at 26 weeks but she's not worried. Banyak masa lagi nak turun katanya but of course aku dah start cuak. Kene banyak sujud ni supaya senang baby turun. 

Anyway, in the 7 weeks that the doctor and i did not see each other, i gained 4kgs *nanges*. 

i complained about my crazy weight gain. Dr. Fidak kata "guess what? Baby you besar. That's why badan you tak nampak naik tp berat naik. Air ketuban pon banyak ni". Apparently he weighs 1+kg while he's suppose to weigh tak sampai 800g, measuring at 28 week instead of 26 week. Wow this baby really takes after his daddy. Doctor suruh aku jaga makan, kurangkan/skip carbohydrate and sugar coz those go  straight to the baby. Banyakkan protein. As i want to try for a VBAC, memang kene jaga la baby takleh besar sangat. i don't want his size to be the alasan why i need to c-sect if everything else is ok.

So much for the myth that pregnant women can eat whatever they want. Sigh.

Before the appointment, aku memang dah start jaga makan gak sebab tanak berat sgt masa jmpa doctor haha. But now i really have to step up my game. Switched from rice to brown rice.  No more 3-in-1 coffee, only black coffee less sugar for me. Nampaknye kene la makan salad or sandwich je at lunch coz malam mesti makan nasi kat umah. Tatau la berjaya ke tak haha. And those cookies, ice cream and brownies i love? Well, i'm not gonna give them up completely but i'll try to limit them.

Pagi semalam aku timbang, i lost 1kg already. Gila takkan baru control makan 3 hari trus turun berat? Haha.

Wish me luck, guys. Ingat senang ke control makan bila tengah ngandong? Doakan jugak aku berjaya VBAC.


Hello baby!

Monday, January 12, 2015

A-F-I-F

Sekarang Afif adalah obses dengan alphabets. Speech therapist soh buat macam-macam exercise like 6 ling sounds, kenal body parts, people and daily stuff but everytime aku duduk ngajar, dia lagi suka main alphabets or vehicle. Haih la anak.

But the good thing is he now recognize and actually pronounce a few letters, walopon pelat. He knows the letters that make up his name, even though i think he doesn't know that those actually spell his name. Haha. Watch this video:

video
#proudmom

Haha maafkan mak eksaited share video ni. Frankly instagram aku asik video Afif je pastu kang orang kata riak plak anak baru pandai sket dah haplod. Kat blog ni 2-3 kerat je nampak. Haha.

Seriously, being a mom to a special child is.. unexplainable. The road is not easy but i wouldn't say it's superhard that it's a burden. i say it makes me a much better person and frankly, i can not imagine Afif any other way. Every progress is golden coz i know it's a result of hard work. 

Long way to go but we'll get there, InsyaAllah.





Saturday, January 10, 2015

6.5 Months

Yup, my pregnancy has hit the 6-month milestone.

Poor baby #2. Not much is updated this time around. Maybe it's true what they say, pregnancy/baby #1 you're so excited at becoming a mother/parent that you record all about the journey. Come pregnancy #2, #3 and so on, you'll be like, meh.

But, baby, mama loves you just as much.

Sickness

Alhamdulillah, this time around, i only had a month of vomitting, nausea and morning/evening sickness. Entering second trimester i found myself sickness-free. Totally different with pregnancy#1; i didn't have appetite, vomit-fest and nausea up until the fifth (or was it sixth?) month. Easy breazy this time around. Which brought me to the next aspect of my pregnancy which is..

Weight Gain

Oh, boy. Ohhhh boyyy..

In total, i have gained 9kgs. 9kgs in 6.5 months! Every month checkup mesti naik 2 kg starting from the third month. Doctor bising gak but in my defense, i did not pig out okayy (denial). Aku makan amaun same je cam tak ngandong (denial). Just that this time around i love, love sweet stuff especially chocolate. My (almost) nightly fix consist of Chipsmore cicah dengan cold milk and my love for my own-baked Nutella brownie. i guess that's where the extra kgs come from.

My super-easy-to-make Nutella brownie.

Sigh.

So yeah. People have been noticing that this bump is definitely much bigger than my first bump. But it's totally okay. Afif was born at teeny weeny 2.34kg. i'm hoping baby #2 would be at a much healthier weight. Besides, i did a general health check-up and my glucose level and bone density tests came up good. i just have to be careful and watch my carbo intake from now on if i wanna lose weight easily post pregnancy.

At 19 weeks, when people started to realize i'm not just fat. i'm pregnant.

Both potos at 22 weeks. Amazing how different angles can either show or hide your baby bump.

26 weeks.
On Chuna's last day with PRD :'(

Cravings

This time around i'm all about seafood and sweet stuff. i want fish, prawns, lobsters, squid, fish fish fish! At one phase, aku goreng ikan talapia ngan kunyit dan garam je or udang goreng kunyit makan ngan nasik and kicap EVERYDAY and those were the best meals ever. This baby is gonna love makanan kampung a lot coz aku memang tak berapa lalu makan pasta and other Western dishes. Dulu masa ngan Afif, aku suke makan daging and Western food.

It's true what they say. Every pregnancy is different.

Detail Scan at 23 Weeks

Last time when i was pregnant with Afif, i didn't do detail scan because my obgyn said everything looks okay. This time around, my ob/gyn advice us to do detail scan to see the umbilical cord's length. You see, Afif's umbilical cord was too short (sejengkal gitu je).. That's why he couldn't descend during labor and i ended up with a c-sect. So this time around, i'd like to try for a VBAC (vaginal birth after c-sect) but of course if my and baby's condition permit.

We went for the detail scan at 23 weeks. Aku jakun gila masa scan tu. Rupanya memang detail la dia check segala. Segala heart chamber, tulang and jari-jari tangan kaki, segala ukuran otak, perot, pundi kencing.. As for the umbilical cord, the sonographer said it's not possible to predict exactly the cord's length but if we see the cord at a few locations around the baby, it means the cord is long. Alhamdulillah, we can see the cord around the baby. InshaAllah panjang la kot idok ler sejengkal je.


 My still-kurus baby at 23 weeks.
Sleeping soundly marah kene kacau.



 The blue and red thingy is the cord.

During the last two ob/gyn visits, baby refuse to show his/her hoo-ha. Orang kata kalo dah malu-malu ni baby girl la selalunya. Naturally, rasa best gak kalo girl. Dapat la sepasang. But then having a boy would be fun too coz Afif ade la geng buli, wrestling bagai..

During this detail scan, jenuh jugak la sonographer tu godek and pujuk baby bukak sket kaki tu. Finally.. nampak jugak. Terang dan jelas.

Tak sempat sonographer nak cakap ape, i blurted out.. "Wow.. It's a boy.. Kan?"

Gelak je miss tu. "haa mama pon dah nampak kan. It's a boy!"

Baaahahahaha..

Kitorang laki bini were grinning like idiots.

We're gonna have another boy, guys!!






Thursday, December 18, 2014

Afif at 26 Months

Wow. As i looked at the title of this post, it hit me that Afif is 26 months already. i used to be the kind of person who goes "Hishhh.. Ape la kira umur anak ikot bulan. Cakap je la 2 tahun or 2 tahun setengah!" But he's not really 2 years and belom pon lagi 2 tahun setengah. So nak jugak tulis 26 bulan baahaha..

Alhamdulillah my baby is growing up happily and accordingly.

Picky Eater

i've been worried as his appetite is not as big as i wanted it to be. Aku selalu suka tengok budak makan banyak, suap je ape pon dia telan. Anak aku nan hado. Appetite bermusim. Certain days dia boleh makan nasik berlauk (feveret dia nasik, kicap manis dan ikan goreng). Kalo takde lauk baby-friendly, aku gorengkan pasta or bagi pasta bolognese je. Last two weeks dia cam sakit mulut, bila check rupanya gigi geraham tumbuh. So for two weeks, all he wanted to eat was homemade mushroom soup with bread. Homemade ok. Yang Campbell's dalam tin tu tanak. Diva sangat. He eats that for lunch and dinner EVERYDAY. God knows how many times i made mushroom soup and kept them frozen. Aku sampai takleh tengok dah mushroom soup. Porridge or pumpkin soup memang tanak ye. Skang ni dah tak sakit gigi agaknye dia feveret dia pasta plak.

On a positive side, he doesn't really eat junk food. Mungkin sebab kitorang memang tak ajar , dia tak reti makan coklat, aiskrim, cikedis sangat (kitorang makan junks when he's not around or sleeping muahaha). Aiskrim and cakes tu boleh la dia makan 2-4 suap. Keropok makan yang keropok ikan goreng kat umah tu je. Roti and yogurt dia memang suka.

Agaknye sebab dia tak suka nasik, berat dia around 11kg je. Kadang kitorang laki bini dok kata "Kesiannye la anak kita. Kurus".

Tak Tau Duduk Diam

i don't know if it's a boy thing or generally all babies at this age are like this but oh my God Afif memang tak reti langsung dok diam. The only time he can sit still is when he's writing/menconteng or watching TV/iPad (itu pon berjoget/memanjat la dia). Other than that, he'll be busy going up and down the stairs (we don't really bother to close the safety gate anymore), up and down furniture, exploring the house for lizards, ants, and cats, and wrestling the life out of Mr. Chenta and i.

Eating out is a nightmare for us. NIGHTMARE! i'm not exaggerating. He can only sit on the baby chair for two seconds. Pastu sibok nak keluar and naik turun escalator/ke jalan raya/naik turun lif/walk around. Ada sekali ni gi makan kat Adam Lai, kat situ ada akarium yang rendah (which is stupid coz kids can dip their hands or even swim in the aquarium) and all he wanted to do is dip his hands in the water while looking at me with an evil smile sambil nak masukkan tangan berair ikan tu dalam mulut. Argh! Aku tak paham camne baby lain boleh behave kat restoran. Kitorang umpan dia ngan iPad pon dia tak heran. We avoid eating out with him at all costs. Sebab boleh buat gaduh je. Humph!

He now is a bit possessive. Pantang nampak orang main ngan toys dia, mula lah nak sibuk. But he likes socializing with people especially kids his age. Masalahnya dia tak suka budak yg lagi kecik drp dia lagi. Camne nak ajar untuk sayang adik eh? Huhu

Thankfully he doesn't have bad tantrums. Tak pernah lagi la in public dia nanges guling-guling or hentak kaki. Belom reti kot. Tak reti jugak mintak benda/mainan bila gi mall/grocery shopping. i hope you stay that way forever. Baahaha.

Suke main nyorok-nyorok. Favorite hiding spot is blakang kain, blakang telekung. Bahaha. 

Orang nak main bola sepak dia pi amek bola tu bawak lari. Takmo share (-____-)


Obsessed with ABC

We try to vary the toys in his playroom mainly because he needs that for speech and language development. But for the past few weeks, dia suka nyanyi, 'baca', susun ABC je. We have ABC charts in his room pastu dapat pulak whiteboard dengan ABC magnets masa birthday haritu.. Keje dia susun alphabets all over the house je la nowadays. Pantang nampak signboard kat memana sibuk la tunjuk sambil 'membaca'. Tapi tunggang langgang la. Bahasa dia. Baahaha.

Alphabets dia tu boleh la kenal and sebut A, E, F, I, M.. Aku sebenarnya risau gak sebab cam awal je 2 tahun dah semangat nk blaja ABC. Initially letak ABC chart tu utk bagi dia kenal name objek je. Tapi bak kata laki aku, dah dia suka, takkan nak halang. Daripada tengok kartun baik tgk ABC.




Clingy Manja

i'm almost 6 months pregnant now tapi korang jangan tak tau.. He's still breastfeeding. Yes. Sigh. i know. i tried to wean him off. Letak lemon, letak asam jawa. He just brush them off with his hands and continue feeding. Aku pon heran sebab aku rase takde susu dah. i guess he's doing it purely for comfort. Sebelom tido memang minom 6-7oz FM. Tapi pastu cari aku jugak. It's mostly my fault coz i'm not stern enough. Aku tak sampai hati biar dia nanges cari nenen while i just lay there keraskan hati.

Orang kata budak nak dapat adik ni memang manja. Memang kalo aku kat rumah memang dia suka la berkepit. Kalo main, kene aku ade same and layan. Tengok ipad/tv kene beriba or dia suka aku letak tangan atas peha dia. Kadang tu tetiba dia datang and pelok cium. Tido malam kene berpelok. Hihi. Sian daddy di pinggiran.

Mama kene dok sebelah dia teman membaca, main bagai..

Hearing and Speech

Alhamdulillah he's progressing good. Dr. Basha is very happy with his progress. Dah ada la a few words yang walopon pelat, tapi kitorang boleh paham. His hearing age is 11 months but his hearing and speech progress at age 13 months. This is good news because although his progress is a bit behind than his actual age, it is still more advance than his hearing age.

Among his words are daddy, mama, air, apple (dia sebut a-em). Consonant sounds still limited tapi vowel sounds ok dah. Contoh kaki = a-i. Cicak = i-ak. Habis = a-es. Afif = a-i jugak. Haha. 

Dr. Basha kata speech development memang start dengan vowel sounds dulu. InshaAllah he'll be able to pronounce words better when he hears more of it. Mama and daddy have to talk non-stop kasi dia banyak exposed to words. Baik lah!

All in all, alhamdulillah. Makin lama makin bijak. Nak jadi abang pon haa..

Sunday, December 7, 2014

The Story

Been listening to this song over and over again these past few weeks.
It's an old song but mannnn.. Berhantu.
Maybe it's because it's December.
Mr. Chenta's and my birthday.
The anniversary of our dating years.
The anniversary of our wedding.
All in one month.


 



"Oh because even when I was flat broke
You made me feel like a million bucks
You do, I was made for you

You see the smile that's on my mouth
It's hiding the words that don't come out
And all of my friends who think that I'm blessed
They don't know my head is a mess
No they don't know who I really am
And they don't know what I've been through
Like you do
And I was made for you"