Friday, April 11, 2014

The New Babysitter

This week is the second week that i'm back in the office. It also marks the 10th day that i left Afif with the new babysitter, Kak Wan.

Every morning when i leave Afif at Kak Wan's, i die a little inside. First day was no problem as i left him while he was asleep. After that.. He cries when Kak Wan hold him and sees me leaving him there. 

Masuk minggu kedua, dia dah cam rumah Kak Wan. Traffic light pon dia cam. Sampai kat traffic light depan umah akak tu, dia start muka gelabah dan buat bunyi "hmmmm.. hmmm..". Bila berenti je kereta depan rumah Kak Wan, he'd look at us sambil nangis. Siap melompat ke hubby/my SIL on the driver's side and peluk kuat-kuat sebab dia tau, aku yang akan hantar dia ke dalam rumah akak tu. Kene pujuk untuk kuar kete. Bila ditinggalkan tu memang takyah cerita la mendayu nangisnya. Sedih weh. Sedih aku.

Mula-mula cuak la jugak. Apsal anak aku menanges beriya ni. Kene dera ke ape (biasa lah paranoia aku bila tinggalkan anak).

But alhamdulillah makin lama dia makin improve. Contohnya semalam, dia tahan nanges. Dah kene dukung ngan Kak Wan baru nanges. Hari ni, takda sedih cebik dalam kereta. Kene tinggal baru nanges. Maknanya tidak lah kene dera ke apa sebabnya bila akak tu hulur tangan nak dukung, dia hulur jugak tangan walaupon terpaksa. i hope next week it'll be better for him. InsyaAllah.

Harap Kak Wan tu dapat jaga Afif sebaiknya dan pakaikan hearing aids sepanjang waktu. Harapan cerah sikit untuk Afif dapat more attention compared to the old babysitter sebab ada Afif and Zara je yang Kak Wan jaga. Zara tu pon dah 2 tahun, banyak mulut pulak. Harap Afif boleh becok and blaja bercakap jugak dari Zara tu. hehe.


Sunday, April 6, 2014

To Pack Up and Leave

As i'm typing this, i'm actually in the deepest shade of green with envy. It seems like lots of my friends are on vacation/bussiness trip all over the globe. Japan, Paris, Milan, Yangon, Krabi, Mabul, Kota Kinabalu, Melbourne..

And here i am. Dealing with work and water rationing.

Sigh.

I'm becoming restless. 

My heart is longing to pack up and board the next plane ANYWHERE.

Sigh. 

I have always been a (self-proclaimed) traveller. I dont mind not having designer bags or shoes. Barang kemas tak banyak. Rumah pon tak cantik. Baju pon jarang bertukar (ok this one is not entirely true). 

But one thing i've always always made sure: i go travel. Paling kurang setahun sekali. Tak kisah la jauh ke dekat (tapi lagi jauh lagi best). Yang penting get out there. See new places and faces. Spend a bit of that hard earned money for a dose of the world. Embrace their culture. Just.. Be.

It's already April and we have no plans whatsoever to go anywhere. The biggest reason for that is, of course, money. We have to save up in case me OR my husband has to take more unpaid leave to look after Afif. And this time, if either of us take unpaid leave, it's gonna be for a long time as the goal is until Afif can talk.

Dah la kenduri kawen adik-adik aku bulan 6 ni. Takkan la akak diorang ni tak sponsor sikit pon kan?

So.. Yeah. 

Sabar je lah. At least for this year.


Bangkok and Pattaya. Our last trip with the in-laws in November 2013.


Tapi tetap berdoa supaya ada unexpected rezeki untuk melancong. 

Saturday, April 5, 2014

In a Blink of an Eye

Just like that, my 3 months leave had passed.

April 1, 2014. I have officially returned to work, people!

2 weeks before returning to work, memang aku meroyan habis. Everyday membebel kat laki "how am i gonna leave Afif at homeeee? He needs meeee"

It was hard to return to work after 3 months of spending every minute with my baby. Suddenly those tiring moments of running after him, those bathroom visit with him dangling on my leg at the toilet bowl, those cheeky i-did-something-u'r-not-gonna-like smile.. They didn't matter. Coz the point is i watched my baby grow with my very two eyes. The satisfaction of  knowing he is well fed, he got enough attention, and he's happy. It's every mom's dream..

The doctor suggested my husband or i to stay at home and care for him full time as that's the best for Afif's hearing and speech development. At least until he can combine two meaningful words like "nak makan" or "naik kereta". Sampai umur dia 3 tahun camtu lah. 

Admittedly, we are still unsure of what to do. Do i take more leave or is it better if he takes the role of stay-at-home-dad by taking unpaid leave? Do i get a full-time maid to look after Afif at home where Wan could supervise? We're still figuring it out.

For now, i found a new babysitter for Afif. She cares for Afif and another girl aged 2. Hopefully he could have more attention compared to when he was with the last babysitter who has too many kids on her hands. We'll see his progress. If he progresses well, takyah la aku or husband amek cuti. If not, we'll think of something. Whatever's best for him. 

Afif's first day at the babysitter, a day before i return to work. My heart weeps everytime we left him there.

P/s: April 1 is also the first anniversary of me donning the hijab, alhamdulillah.

Friday, March 28, 2014

MH370: Stand Tall Malaysia

Today is the 21st day that MH370 airplane went missing. 

Vanished into thin air. Literally.

I have never posted my thoughts or opinion on social media. I'm no expert and with everybody posting a piece of their mind on it, mine doesnt matter.

But that doesn't mean i dont care.

Everyday i pray for MH370 to come home safe, with all 238 people onboard. My heart aches for their family.. How horrible it must've been to not know what happened to their loved ones. How crazy i'd be if my husband/child/parent/family/friend was onboard.

Most of all, i'd like to know; what the hell happened?

All kinds of stories, rumors and speculation (or speculashit, as my girls and i call it) swirl around the internet. It was hijacked, technical problem, cockpit on fire, pilot suicide, planned hijacking to get stolen item by the USA.. All kinds of thing.

Like everybody else, i have opinions. All kinds of scenarios. They made me lose sleep. They gave me nightmares. In the end i concluded "F- it! I'm not gonna have opinions anymore. Even if i do, i cant bring back the darn plane" I've gotten my sleep back since taking that approach. Calmer and not so paranoid.

Now the biggest thing that's bothering me is that MY COUNTRY AND RELIGION ARE BEING ATTACKED.

They say we Muslims kill the 150+ Chinese onboard.

Our government is pathetic at handling the situation.

Malaysians are murderer.

Our government hides information.

We are terrorist.

We are liars.

All these Malaysia bashing by the people of China, its close-minded celebrity and the stupid CNN. 

WHAT IS THAT?

WHAT THE HELL IS THAT?

I'm lost for words. 

These things are suppose to happen in movies, not to my country.

Oh Allah, please protect this country that i call home from harm. Please give us peace and keep us away from war and danger. Please help us unite and stand tall amidst trials. Please help our Muslim brothers and sisters all over the world be strong in facing fitnah. Please give us the answer for the mystery of MH370. Please..

P/s: pray for Syria, Palestine and Egypt too. Life is too fragile nowadays.




Wednesday, March 5, 2014

Balik Kampong


Last week kitorang plus Wan balik rumah in-laws aku kat Kuching. Balik ni pon aku yang ajak sebab alang-alang aku tengah unpaid leave ni boleh la balik lama sikit. Plus aku rasa Afif jarang jumpa atok nenek dia tu. Nak harap laki aku ajak memang idok ler dier heran nak balik Kuching tu haa..

We took a noon flight to Kuching on the 26 February, ngam-ngam lepas Mr. Chenta abes shift dia. Honestly i was unsure of what to expect bila Afif dalam flight. Ye lah dah dapat kaki ni. Turned out dia nak berjalan je. Had to distract him with his book, toys and my phone. Pastu dia tido kejap. Masa nak dekat landing tu baru bagi dia jalan-jalan.

Flight delay setengah jam.

Dia dok vroom sana sini.
Kantoi daddy tido hikhik

Takmo diam.

We spent 6 days in Kuching. The in-laws baru renovate rumah, diorang baru buat a detached car garage. They now have a sun room which is my favorite part of the house; an area with floor-to-ceiling glass as walls. Siap ada lepak area and ping pong table. Langsir tak siap lagi which is why i so love it sebab nampak bilik tu terang and airy. A perfect place to read. Tapi memang siang hari panas la sebab kaca kan. Macam green house effect. (hint for husband nanti ada rezeki nak jugak sun room gini, panas tak panas belakang cerita)

Beskal ni sejak dari pregnant dulu aku teringin nak naik. Sekarang Afif dah setahun lebih baru dapat naik.

Amek Adeq kat sekolah, pastu stop kat post office jap. Dia tengok uncle dia buat homework, dia pon sebok nak buat homework.

Kat sana aku banyak dok umah je. Plannya nak gi dating supaya Afif boleh bonding ngan atok nenek dia tapi the first 2 days tu dia demam (i saw 2 red spots on his gums and a sprout of molar. Yeayyy gigi geraham nak keluar!) maka memang tak sanggup la tinggalkan dia yg cranky ngan in-laws. Pastu dah weekend pulak di mana kitorang keluar gi Serikin and also buat bbq makan-makan. Isnin tu dah nak balik KL. Memang idok ler berjalan berdating. Tak sempat jugak makan mee kolok and white lady huwaaaaaa!

The sun room i talked about. Afif pon suke main kat sini. Sebab lapang agaknya.

Penat la Atok kejar dia.

BBQ night. 
Kembang jap orang puji kat MIL yang ayam & kambing aku marinade sedap and home made black pepper sauce pon sedap.

Sakan main kejar-kejar.

Kesayangan saya.

Btw, Afif is in the phase where his separation and stranger anxiety are peaking. Dia takmo kat atok nenek dia okay.. Kat adik-adik ipar aku pon dia taknak. Stress jugak aku sebabnya aku tau mak n pak mertua aku rindu kat dia. The only cucu (so far) katanya. Adeq (youngest BIL) pulak emo bila Afif tanak kat dia ("he hates me.. i'll never be his favorite uncle" he says). At times aku tinggalkan je Afif dengan diorang. Dia okay la tapi bila nampak aku je bye bye atok nenek! Takpe la, jarang jumpa. Nanti besar sikit dia nak la tuuu.. Kan?

Selfie ngan Atok & Wan kat airport sebelom balik.

We came back to KL on March 3. Flight delay sejam lak tu stress aku. Nasib baik Afif good mood and tak meragam. Dalam flight dia dah boring main toys, kitorang bagi je tengok Barney kat iPad. Either that or letting him loose on the plane. Hehe.

Aircraft nerds.





Tuesday, February 25, 2014

Baru Dapat Kaki

This past one week is interesting coz after bertatih and cruising and jalan-10-tapak-pastu-berpaut for so long, Afif can now walk independently and confidently. He's 16 months now. Yayy Alhamdulillah!

It's just too cute seeing him terkedek-kedek ke sana ke mari walking and exploring excitedly. He likes to show off, this fella. On his second walking day, he started to walk while dancing and clapping his hands like he owns the world (-___-)

Punya lah dia happy dapat kaki smpai dah 2 malam bangon kol 3 pagi and demanded to walk. 3am! Tuhan je tau betapa kami laki bini kemengantukan layan pe'el budak ni. Bed time pon dah berubah. Selalunya dia kol 9pm dah lights out dan tido. Sekarang dah lights out pon dia takmo tido. Kene la layan dia berjalan dan naik turun tangga. Kol 11pm lebih baru tido.

Yesterday we went to the Curve with my brother and his fiancee (as usual, Mr. Chenta was working). At first Afif ok je dok dalam stroller. Makan kat Sakae Sushi biasa la lasak dia. His first time eating Japanese. Fed him chawanmushi and rice with salmon teriyaki. He likes them! Sushi tak berani aku bagi sebab mentah2 ni..


Anyways, lepas makan aku gi beli kopi jap kat Coffea Coffee. Pastu cari diorang. Dari jauh aku nampak ada sorang budak berjalan sambil joget gelak2 kat tengah orang ramai. I was like "wehhh tu anak aku!" Jerit dalam hati je la mampu. Jakun sebenarnya. Faizal tengah gelak2 tengok dia berjoget gitu. 

He saw me and terkedek walked to me. Kemain la budak ni. Dah takmo dok dalam stroller rupanya. So the whole time, terpaksa la kasi dia berjalan sambil kejar sambil cuba untuk pegang tangan dia. While wearing a pair of 5-inch wedges. Fuhhh.. Sumpah penat. I swear i feel my hips dislocating. I learnt my lesson. From this point onward, no heels for me on outings with Afif. Yup, mommy shoes on.


Afif & Uncle Aqil.
Tua 2 tahun je uncle awak ni. Pasni boleh la join uncle lari-lari. Mama tau awak dah lama teringin.

video 

  video

That's the story of my lil' walker :)






Monday, February 17, 2014

Random Babbling

- have NOT been blogging lately because i can hardly find time to blog. Got my hands full of Afif during the day and when he goes to bed, i'd rather catch up on tv, series and movies than typing words into my blog.

- newfound respect for SAHMs. i used to think "nahhh.. They can't be THAT busy". i take back those words. every. Single. One. Of. It. It's exhausting. If i ever be a full time SAHM, i'll try to do a better job. But the reward of spending time with your baby at home everyday is priceless.

- Afif grows in front of my eyes for the past 1.5 month and i'm so amazed at the rate of development. Tiba-tiba dah boleh jalan (walaupon tak sepenuhnya lagi). He now makes his own decision. If i want to put him on the baby chair, i have to ask "Nak duduk sini tak?". Or "nak makan yogurt tak?" *point at yogurt*. "Jom kita mandi!" *point at the toilet* He'll answer by nodding or shaking his head. i mean, when and how did he pick that up? If he shakes his head but i still put him on the chair, beriya dia peluk aku takmo duduk. 

-last two weeks Afif jatuh 2 kali in one day. First, jatuh katil masa afternoon nap. Thank God bantal jatuh dulu and dia jatuh atas bantal. Nanges terkejut je. Second time masa berjalan sebab karpet licin. Bibir dia berdarah atas bawah. Seriau tengok darah banyak. Nasib baik dia ok je pastu. i'm kinda glad he fell. Sebabnya kalo ada aku, aku kan overly worried mom.. Nak jatuh je aku sambut so dia tak pernah jatuh teruk. Ni dia jatuh while i wasnt there so i hope he learn something. True enough after that, dia more careful.

- Bibir dia yang berdarah tu jadi ulcer a few days lepas jatuh. Kesian gila menanges everytime makan. Last-last, 3 hari dia langsung tanak makan apa. Nampak je sudu dia trus geleng kepala. Aku boleh suap solid food je masukkan betul-betul dalam mulut supaya tak kena ulcer. Bayangkan sehari makan 5-6 cubit roti je. Tuhan je tau camne aku risau. Nasib baik boleh breastfeed. Banyak rely on susu je la. Alhamdulillah 2-3 hari ni dah ok ulcer dia. tengah kemaruk makan la ni.

- past week rajin plak aku masak memasak benda fancy sket. Ok la tak rajin mana. Pancakes and lasagna je. That's something compared to my daily lauk pauk je.

- This time around, ramai lak kekawan beranak. Aku tetiba takot nak beranak normal. My c-section and recovery were easy, Alhamdulillah. Aku tetiba terfikir mampu ke aku nak merasa sakit contraction dan meneran kalau branak normal? Haritu aku merasa air ketuban pecah and contraction sampai 2cm je. Camne nak tahan smpai 10cm? Seriau tetiba.

- No. i'm not pregnant yet. Hold off dulu lah any plans for Adik. Nak concentrate on Afif's hearing and speech development dulu. Nanti agak-agak dah ok baru try. Of course, we plan but Allah is the best planner :)

Saturday, February 1, 2014

Taking Him Out


One of my goals while on leave is to take Afif out, enjoying the outdoors as much as possible. You know how most child experts suggests exposing children to the outdoor in early childhood, stuff like that.. Besides, i really think that staying at home all day will make me lose my mind. Tak kira lagi kesenangan untuk menambah berat badan.  By taking Afif out, i can get some sweat on. At least that's what i've been telling myself.

i am not too ambitious. Come on, even i wouldn't believe i'd have the energy to take him out everyday after running after him indoor (serious penat jaga budak baru nak dapat kaki). 3-4 times a week with half an hour each sessions will do for us. 

So far so good laa.. Some days we'll go to the playground by car. Some days, i put him in the stroller and jog to the playground. Kalau malas sangat, main sepak-sepak bola kat laman rumah je or take him for a walk around the block. As Mr. Chenta is working most days, slalunya gi playground bertemankan adik aku, Redha.






Favorite dia kat playground adalah slide and swing. Tapi takmo swing sendiri dlm baby swing tu. Nak swing ngan aku, mungkin sebab aku nyanyi sambil berbuai (fefeeling Bawang Putih Bawang Merah gittew). Haritu terhantuk kat slide skali. Benjol kepala. Sejak tu dia kureng sket naik slide. Kalo nampak budak2 besar dr dia main, sibok gak nak join. Tak sedar diri jalan pon berpimpin lagi.

Lepas terhantuk, tuam pakai frozen peas/mix vege. Benjol tak ketara pastu. 

Btw, last week dia dah start jalan sendiri. Wiwiwi. At last. Dah boleh la 10 tapak jalan sendiri. Tapi kitorang still kene berjaga-jaga sebabnya dia kalau jatuh bukan terduduk/tahan ngan lutut. Dia jatuh kaki tegak maka akan tersembam head first. Dah 2 kali jatuh benjol. Adoi laa anak aku. Itsokay, awak dah leh jalan is good enough for mama and daddy. In a few weeks you'll be a pro.


 


Wednesday, January 22, 2014

Recipe: Bolognese Pasta Sauce for Babies

As i blogged in the last post, Afif loves pasta with bolognese sauce. The first few times, i made the sauce using leftover of pizza sauce that i made which used canned peeled tomatoes. As the canned tomatoes are preserved with vinegar, Wan kata guna lah fresh tomatoes. Gentler on Afif's tummy katanya. Baik lah. Google home made pasta sauce and made some adjustment.

Here's the recipe:

Chicken Bolognese Pasta Sauce

Ingredients
4 peeled ripe tomatoes (to peel: cut an 'X' on top of tomatoes, put in boiling water for 10 seconds, and put into a bowl full of iced water. The skin will easily come off)
olive oil
2 cloves garlic (diced)
Bolognese herbs (i use Masterfood brand)
Half teaspoon of black pepper
Chicken breast (cut into little pieces) or minced chicken
1 fresh mushroom (cut into little pieces)
1.5 cup of water
Half of a carrot (coarsely cut)
Salt and sugar to taste


Spaghetti Bolognese herbs

Method
Sautee the garlic in olive oil until golden brown (sampai naik bau lah orang kata). Put in the tomatoes (don't forget to remove the seeds and cut them in 4) and some water. When they boil, put in the bolognese herbs, black pepper, and a bit of salt and sugar. Reduce heat (api paling slow lah kiranya) and leave for approximately 1.5 hours to soften the tomatoes. After 1.5 hours, stir in the minced chicken and carrot (carrot is used to absorb acidity of the tomatoes). Wait until chicken in thoroughly cooked. Set aside. Remove the carrot pieces (i always munch it). Serve with alphabet pasta. Yum!



This recipe can make 6 servings with about 1oz per serving. i usually freeze the sauce and reheat it for Afif. Tak payah la banyak kali nak masak.

Bolognese sauce, ready to be frozen.


Pasni nak try buat cream based pasta sauce plak untuk Mama Afif.

Thursday, January 16, 2014

At 15 Month

Dah lama tak buat post Afif's milestone. Moh kite..

Feeding

-Kalo nasik or porridge memang susah betol nak makan. Macam-macam style aku buat dah. Tumis pakai butter or olive oil. Letak telur or letak cheese. Vege and protein pon aku tukar-tukar nak test mana dia nak; broccoli, carrot, pumpkin, spinach.. Chicken or salmon. Tak kisah la apa pon cara, still dia takmo. Aku conclude dia memang kureng suka nasik.
-Makan nasik lauk kurma suka pulak.
-Tapi kalo pasta amboih laju je makan. Selalunya licin mangkuk. Yang paling dia suka tomato-based sauce. Aku memang buat sendiri pasta sauce tu sebabnya yg ready made tu buat pakai cuka. Takot perot dia sensitip pulak. Pasta plak pakai alphabet pasta. Senang kecik-kecik takyah nak potong bagai.
-Dia suka makan fruits. Betik, tembikai, melon, limau mandarin.. Kalo brekfes tu kadang aku malas aku bagi je dia avocado-banana mash. Memang laju je habis.
-Snacks lain yang dia suka adalah Cheerios cereal and organic apple puff ape ntah brand tu aku beli kat Manjaku. Roti cicah air cekelat pon feveret.
-Ni sejak aku kat rumah memang memanjang dia bergayut nak breastfeed. Every hour. Tak dapat monitor brapa oz sebenarnya. So happy i can fully direct breastfeed him. Takyah risau susu dipam cukup ke tak hari-hari.

 Alphabet pasta with homemade chicken bolognese sauce. His current favorite.

Development

-At 15 month dia belom boleh jalan sendiri okeh. Pening gak aku sebabnya dah 3 bulan bertatih ni. Bila lepas tangan, dia jalan 4-5 steps pastu jatuhkan badan. Macam dia gayat je nak bediri/jalan lelama. Kadang kalo dia berdiri and rasa aku lepaskan tangan, cecepat dia duduk. Takpe, i know it'll be soon. I'll enjoy these days that you love holding my hands so much.
-Skill lain dah boleh salam and cium tangan orang. Wave hands and flying kiss. High five. Suap makanan sendiri guna sudu even though clumsy lagi. Dah tau konsep bukak/tutup lampu, fridge, penutup teko (he's obsessed with teapot). Geleng kepala bila takmo. Clap hands. Dance to songs.
-Tunjuk kat mata bila ditanya mana mata.. Ketap-ketap gigi bila ditanya mana gigi. Bila nampak patung Barney, dia tunjuk mata Barney pastu tunjuk mata dia. Matching skill is there.


Teman mama dedi lepak kat mapley.

 You're just like an angel. Your skin makes me cry.



Activities and Hobbies

-Hobi dia apa lagi kalo bukan iPad. Kalo nmpak iPad tu tu shriek sambil tangan joget-joget. Memang pantang la dgn aku. Sehari aku limitkan boleh 2 sessions je tu pon 10 minutes. Nasib baik kat iPad dia reti unlock, tengok videos and tolak-tolak page apps tu je. Tak ajar main game.
-Sekarang dia suka menyanyi. Ada satu lagu dalam Barney ni Chugga-chug dia suka betul. Everytime dia nyanyi (bukan ada tune pon. Aaa-aa-aaa camtu) sambil menari cam Barney, kitorang tau la dia tgh nyanyi lagu tu. Haha
-Suka jugak main passing-passing bola back and forth ngan aku or Hubby. Excited nak tangkap bola  everytime kitorang pass kat dia. Pastu baling bola tu bawah lemari suruh orang amek (-____-)
-Suka campak barang atas lantai. Yang ni aku penat btol nak layan tapi layan kan aje. Everytime dia campak, aku akan buat muka terkejut and cakap "Hahhhh! Susu/mangkok/kalkulator/bola jatuh! Siapa jatuhkan? Afif ke? Pegi amek.." Memang idok ler dia amek.
-Dah pandai main Mega Bloks. Idok ler sampai built gajah/spaceship bagai.. Dia dah tau konsep sambungkan blocks. Sambungkan, pastu cabut. Gitu je ler..
-Obsess dengan kucing. Seboleh boleh dikejarnya kucing.
-Haritu kat Langkawi bawak dia gi beach. Nak ajar main pasir kononnya. Tapi dia geli. Diangkat nya kaki pastu suh aku dukung. Sabar je la.


 Tiger and cat.

Upin Ipin's biggest fan. 
 
Kecewa sebab mama suruh main masak-masak ngan Barney. i wanna play ball ma!
(in my defense, the speech therapist suggest role play to enhance speech and language development)
 
 Mama's mall buddy.

Hearing & Speech

-Alhamdulillah sejak aku amek cuti ni, nampak banyak improvement. Paling penting dia suka pakai HA dia. Dulu suka cabut. Skarang memang bila dipakaikan, sampai aku tanggalkan baru cabut. Alhamdulillah.
-Kalo aku lupa pakaikan, dia tunjuk kat hearing aid tu. Pernah skali ni aku sengaja tak pakaikan sambil bg dia tengok Upin Ipin. Pastu dia raba telinga dia sambil pandang aku. i take as a sign that he's asking for it.
-Lagi banyak membebel dan menyanyi. Dulu kureng.
-Tapi bunyi yang dia keluarkan still limited to aaaa, maaa, mammm, abumm.. Still no na, ta, da.. It's okay. We'll get there. Tak sabar gi next speech therapy nak belajar how to teach him to produce sounds.