Monday, September 26, 2016

Afif Got a Haircut!

Rambut Afif dah panjang.

Sebelum ni masa umur dia setahun lebih gitu pernah bawak potong kedai. Dia punya lasak nya Tuhan je tau. Pastu kan kalau potong rambut rasa cam miang geli geli bila rambut tu jatuh. Memang nangis la dia.. Memang serik la kitorang bawak gi potong kat kedai dah.

Since then, kitorang potong rambut dia kat rumah je. Mr. Chenta siap beli mesin cukur rambut tu haa sebab nak potong rambut dia. Sebab tu la style rambut dia tak brapa nak up-to-date. Mak bapak yg potong. Asal boleh. Kahkahkah

Macam mana ntah bleh plak hilang mesin cukur rambut tu. Rambut dia plak makin panjang. Rimas aku tengok. So since 2 weeks ago i've been telling him "jom gi kedai potong rambut. Panjang la rambut Afif.."Pastu kalau lalu salon or barbershop kitorg akan cakap "bestnye potong rambut. Hensem la.. Jom!" Everytime jugak la jawapan dia "no! Tanak! Tak boleh laa.."

Sampai la last week. Rambut dia yang panjang tu asyik masuk mata. Dia dok ngadu "sakit mata la mama. Rambut masuk mata.." Aku pon explain la rambut Afif panjang.. Kene potong ni. Gi kedai la jom potong rambut.. Sebab rimas agaknya terus dia kata okay. Tapi kitorang tak sempat bawak.

Last week Tuesday, masa SIL amek aku balik keje, dia kata Afif dok ajak dia "Aunty, jom gi kedai. Potong rambut" Ape lagi terus la kitorang bertukar haluan gi Alpha Angle. Nak potong kat Kwik Cut la gamaknya. Masa tunggu turn tu, aku Google gambar boy haircut and tanya kat dia nak macam mana.. excited la dia scroll memilih. Sampai satu gamba ade budak rambut panjang dia tunjuk and kata "Mama, ni no-no. Tak Boleh. Panjang masuk mata" 

Sampai turn dia, semangat je duduk. Tukang gunting plak seorang amoi. Pandai la dia membodek and amek hati Afif. Pakai kain sarung tu bagai and start menggunting. Tengok je diri dia kat cermin. Ada certain time masa mesin tu cukur area2 tengkuk, terkekeh dia gelak. Geli! Haha.

Prepping for the cut. Looking so excited.

Almost done!

Dah habis gunting dia belek-belek rambut dia. Aku pon cakap "Woww.. Cantik nye rambut pendek. Hensem la Afif!" Pastu dia kata "Yayyy! Good job, aunty! Thank you!" sambil cakap kat hairdresser tu siap thumbs up bagai.

Seeing this, i realized that my baby is not a baby anymore. Slowly he developed into this little man before my eyes. Wanting to get a hair cut, praising and thanking a good work by a total stranger. That is a HUGE deal to me. 

We left the barbershop with springs in our step.

Ahh Afif. Don't grow up too fast ok? Mama can't handle it.


No comments:

Post a Comment