Tuesday, May 3, 2016

Seoul Trip: Our Accommodation

Percaya tak aku menulis ni dalam flight dari Incheon, South Korea to KL? Haha semangat kan? The boys are sleeping and i'm not feeling sleepy. Might as well start blogging about our trip. Tapi post harini sebabnya takda wifi dalam kapal terbang. Haha.

We planned and booked our flight tickets and accommodation around 2 weeks before departure. Pretty last minute. That is one of the perks of being an airline staff (thanks to Hubster). 

So mana nak stay kat Seoul? Masa buat research nak cari tempat tinggal ni, i have a few criteria:

1) yang boleh muat all 5 of us (Hubster, the kids, my SIL and myself) in one space. Our options are family rooms in hotels or apartments. Guest house tak sesuai sebab kebanyakan guest house bunk bed. Camno nak tido ngan anak2 yg suke berpelok ni ha.
2) Less than 10 minutes walk from subway station which is our main transportation in Seoul
3) dekat dengan tempat makan halal because we know South Korea does not have abundant Halal restaurants 
4) Bonus point kalau ada kitchen so boleh masak. Jimat sket.

Selepas mengambil kira dan buat research ala kadar, we decided to stay at Itaewon area because of point number 3. Memula nak book family room kat Hamilton Hotel yg bebetul depan subway tapi sbb penuh, we booked a 2-bedroom homestay (apartment) through Airbnb. The apartment is around 10 minutes walking time from Itaewon station, ada dapur siap. So all criteria 1,2,3, 4 sudah dipenuhi. Yezzaaa!

As a first time user, i find that booking through Airbnb is easy. Our host, Jang-Soon is very accommodating. Sebelum smpai Seoul, a few times gak aku message dia tanya itu ini and request iron. Semua dia jawab dengan professional. Siap kasi guidebook untuk memudahkan kitorang cari rumah tu bila sampai. 

First time nak mencari rumah ni mencabar la jugak walaupun diberi guide book. Sebabnya perumahan kat sini cam tak teratur. Banyak lorong kecik. Tapi staff tuan rumah ni datang jumpa kitorang tengah jalan selepas diberitahu through Whatsapp yg kitorang sesat. Lepas tu okay je tak salah jalan dah. Rumah sangat bersih, walaupun kecik sket than expected. Ada kuali, periuk, pinggan mangkuk bagai. Sabun pinggan, sabun mandi n shampoo, even minyak masak pun dia sediakan. Home away from home gitu. 

Total price for 5 days 4 nights is RM1900 for 5 people. Ni dah termasuk service and cleaning charges. Harga sebenarnya in Korean Won so kalau masa book tu Won tengah rendah, lagi murah la dapat.

Enjoy the pictures:


This is how the apartment is listed in Airbnb

Bedroom #1
*baby not included*

Bedroom 2

Kitchen
*baby not included*


Toilet

Main area
No couch or sofa. Just a small space with dining table and tv. 

All in all, we're satisfied with our accommodation. Tapi nak warning sket jalan kat Itaewon ni berbukit-bukit. Mengah la jugak aku jalan sambil baby carry Dhani and tolak Afif dalam stroller. Terbukti betapa tak fitnya aku. Haha.  Yang bestnya location sangat strategik. Dekat train, kedai runcit, bakery, kedai makan halal berlambak within 5-15 minutes walk. 

Next post i'll tell you more about my Seoul trip. Bye.
 

No comments:

Post a Comment