Friday, February 19, 2016

My Eczema

I have this bad eczema. Very bad eczema.
 
It's on the palm of my right hand.

I can't pinpoint exactly when it started but I guess some time after Dhani was born. At first it was very mild. Tu yang tak perasan. i had this red patch in right my middle finger. Maybe it was because a particular gold ring that i wore is quite thick so residue of water and soap were trapped underneath.

Over time i notice the skin in my palm gets dried quite easily. Pakai losyen ok lah dia. Lama-lama it turns red and gets very itchy. This happened on off.. So I didn't think too much about it. I just stopped wearing that particular ring.

But even ring-less, it gotten worse in October-November. Red, itchy skin with dots of tiny blister-like 'bubbles' underneath my skin filled with clear fluid or sometimes, pus.

October 2015
Sikit je dekat jari hantu. Gatal, kulit kering but after 4-5 days okay balik.

 
Starting in middle October, it gets worse and worse. Aku tak bother pon nak jumnpa doctor sebab ingatkan biasa lah ni. Aku cuti dah 6 bulan time tu, so being a SAHM, kerja memang tak habis lah. Basuh baju, basuh pinggan, botol anak, toilet.. Macam-macam detergent kene kulit so sebab tu la kot. Pelik la jugak sebab takde pon tukar sabun ke ape. segala sabun kat rumah memang brand yang biasa pakai bertahun lama. Maybe pas bersalin Dhani hormone aku dah jadi haywire so wujud alergi baru? I don't know.

November 2015
I think this is the second time my palm got red and itchy. Note that it has spread to my ring index finger.

January 31, 2016
The eczema has spred widely to my ring, middle and index finger and my palm. Red skin, itchy dan sangat pedih. Note the tiny red dots of 'bubbles' filled with clear fluid and sometimes pus.
 
 
Bila tangan aku dah jadi gini, baru lah aku sedar diri and stop all water-related chores. Botol anak, alat breastpump sume Mr. Chenta uruskan. Cuci pinggan aku minimumkan.. Kalo terpaksa basuh, aku pakai glove. Cuma kalo memasak tu harung je la tp minimize usage of hand soap/dish soap.
 
Aku tukar sabun mandi aku. Pakai Moogoo Milk Bath. Kalo aku mandikan bebudak tu pon aku pakaikan Moogo. Ointments jangan citer la. Banyak dah aku cuba. Memula pakai krim Beprosil tapi yang ni ada steroid. Bila tau dia ada steroid terus aku stop pakai. Try jugak VCO, Moogoo Skin Balm, and ade lg satu ape ntah brand skin spray ni. Makan pon aku pantang. I stopped eating seafood.

Sakit, gatal pedih dia toksah nak cerita. Bila nak start flare up tu, rasa denyut-denyut tangan. Gatal. Pastu jari-jari aku ni bengkak. Timbul bintik-bintik ada air tu. After 2-4 days like this, dia start kering. Pastu mengelupas. Kering sekering-keringnya. Pedih. Kadang berdarah. Kasar sangat kulit. I can't do anything.
 
It sucks big time sebab kat TAPAK TANGAN KANAN. Tangan yang buat segala benda. It hurts to write, to hold stuff, to hold my baby, mandikan diorang pon sakit, nak bukak botol/jar (sebab kene genggam and pulas penutup kan?), apatah lagi nak drive.

Tak dapat baying perasaan baby yang penuh eczema kat badan atau muka.

2 February 2016. Siang.
Bila dah kering, kulit mengelupas camni. Rasa sangat kering, pedih and tegang.


2 February 2016. Malam.
Horror kan?


17 February 2016.
It got better tapi certain area kulit rasa nipis sgt and pedih. Certain area kulit kering. Pedih jugak.

Today.


Tapi entah la hoi. Dah tukar sabun, stop buat chores pon same je eczema aku. Tak makan seafood, makan ikan pon flare up jugak eczema. On off. I miss my old skin. As kata dulu tangan aku la paling lembut. Skang toksah la cakap. Kalau tak dry up pon, dia nipis and rasa kering bagaikan tak pernah jmpe losyen.
 
Alhamdulillah semalam and harini rasa ok sket tangan aku. But I know it will flare up again.
 
Maybe I have to try those gluten-free, MSG-free diet. Maybe I have to really jot down what I eat to identify what food triggers. Maybe I have to spend more on ointments. But in between working and minding my children, I can't afford to really be picky of what I eat. Kat rumah Wan & Mak Ngah memang masak everyday. Tak sampai hati aku nak order makan itu ini or tak makan ape yg dah tersedia. Hati orang tua kan.. Kene jaga.
 
Sesapa ada experience in managing eczema tolong la share eh?

4 comments:

  1. Ya Allah nok teruknya weh. Xpegi jumpa doctor ke? Gosh i can't imagine the gatal feeling!!! Semoga cpt sembuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. serious gatal.. jumpe doctor tp kasi krim ape je. nnt kalo teruk balik aku mntak jmpe specialist la..

      Delete
  2. wey ko pernah ada history eczema ke tiba2 je kena? ada budak office aku kena eczema lepas inject vaksin pegi umrah both hands dia teruk. sampai pergi dermatologist makan ubat and pakai moogoo all cream all the time

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu tak pernah ada eczema.. dia tetiba je ade. takde plak aku amek vaksin ke ape.. so camne member office ko tu skang?

      Delete