Tuesday, April 21, 2015

Bila Anak Sakit

The past one week has been overwhelming. 

On Sunday 12.4.15 Afif started to have diarrhea. We didn't worry much coz he's active. Berlari sana sini. Malam tu start demam. Panas sampai 39.4 celcius. Baru kitorg cuak. Tak tdo malam aku sbb dia tido cam tekejot tekejot. Aku risau sawan je. 

Pagi Isnin tu memang dia lemah sgt. Muntah dah 2 kali. Cirit memang tak terhitung dah dari semalamnya. Kaki tangan sejuk, rest of the body panas. Bagi ubat pon tak kebah weh. He was very weak. We decided to take him to the hospital. Memula ingat nk gi Prince Court sebab biasa dah ngan Dr. Anthony or Columbia sbb penah admit situ pasal rotavirus dlu. Tapi mikirkan aku yg sarat ngandong ni due anytime, gi bawak Afif kat Pusrawi. Kalo terberanak at least satu spital la kami. 

Sampai je ER and doctor check, kami kene marah. Doc kata afif ni lemah sgt dah. Kenapa tak bawak awal. Terdiam kitorang. Trus warded. Standard la masuk ubat bontot, masuk IV drip, amek blood n stool sample. Monday and Tuesday were spent in the ward kuar masuk toilet cuci berak and muntah dia. Penat weh. On top of that, sambil layan contraction / Braxton hicks aku ni haa.. Laki aku pon barai sebab the Ahad keje, malam isnin tu plak berjaga tgk Afif plus hanta adik dia gi KLIA. Memang saba je la laki bini.

Nak berkepit je dia. Mama dah sarat tak larat nk dukung gini :'(

Selasa petang tu kebetulan ade checkup. Aku turun la jmpe gynea while Mr. Chenta jaga afif kat bilik. Doc check and buat VE and guess what? I was 2cm dialated at 3pm. Doc kata elok la awak dah kat sini pon. Papehal trus check in labor room (which is on the same floor as afif's room hihi). OK doctor!

Abes check up lepak je dalam bilik sambil layan Afif and contraction. Tak tahan sangat, kol 7 aku surrender ke labor room. Mr. Chenta jaga afif sampai tido malam tu. Pastu temankan aku kat labor room. Wan temankan afif kat bilik. Sian Wan. Tak pasal2 terlibat sama.

Alhamdulillah after 15hours in labor, i gave birth to a handsome baby boy. Nanti la seperate entry labor story.

Pas branak aku request nak double bedded room, supaya boleh sebilik ngan Afif. Takde la laki aku susah payah nk berulang antara 2 bilik. Weh penat weh jaga a sick toddler and newborn at the samw time. Plus baru pas beranak. Nasib baik la Afif dah tak muntah2. Diarrhea je. Adik dia pon tak nanges berjaga malam. Dah dpt susu dia tido. 

Afif, adik, daddy. All exhausted. All asleep.

On Friday kitorang mintak discharge all three of us. Afif still ada mild diarrhea, adik ada borderline kuning (10.8 reading dia) tapi kitorang nak balik gak. Kematu dok spital dah 5 hari.

Tapi balik pon takde la rilek sangat. In-laws aku turun dari kuching and SIL n hubby dari US pon ada kat KL so weekend penuh la rumah. Melayan visitor lagi. 

And nowww.. I'm back in the hospital. 

Sigh. 

Semalam check in balik sebab adik kuning. Semalam reading 13.4, harini 12.3. Boring gak la berdua je sini. Mr. Chenta jaga Afif kat umah. 

My Cyclops.

Harap esok turun la bawah 11 coz seriously i wanna rest at home. Berurut berpantang bagai. Nak heal cepat. Nak pelok2 Afif. Nak bermesra ngan laki aku. Coz seriously bila anak sakit, mood laki bini pon cam tak brapa ceria. Harap sangat cepat everything falls into place, that we could settle into a routine. 


No comments:

Post a Comment