Tuesday, April 7, 2015

39 Weeks Tomorrow..

..and baby #2 is still safely tucked in my tummy.

At this point, i'm anxious.

Afif dulu barely 37 weeks dah tak saba nak kuar. Bloody show, false alarm then the water broke at 37 weeks 1 day.

Orang kata baby nombo 2 dan seterusnya lagi cepat kuar selalunya but now it's proven that's just a myth. Tapi dah 2 weeks gitu Braxton Hicks memang kuat. Starting at 37 weeks aku gi checkup every week dah. Dah 2 kali checkup doc suruh CTG sebab nak monitor kot-kot ada contraction. Doctor is being extra careful sebab aku nk try VBAC. Dan masa dua2 kali checkup ni jugak CTG pick up contractions, but irregular. Memang sah Braxton Hicks la tu sebab Dr. Fidak kata muka aku pon relek je.

Lately makin kerap plak accompanied by sakit blakang. Orang kata kalo rasa cam period pain kat lower abdomen plus sakit belakang, that is the real deal. Sehari dua ni sakit gitu tapi tak regular lah. Celah kangkang aku pon rasa sangat dah ha. Jalan pon waddle. Hihi.

Petang ni check up lagi. Kene gi sorang sebab laki aku keje. Hati ada sikit gentar sebab takot tengah-tengah drive kang contraction ke ape. Harap selamat je la.

Last week masa check up Dr. Fidak kata baby's position tak cantik lagi. Memang kepala dah kat bawah but in posterior position. Maksudnya dia terlentang, muka ngadap perot aku, blakang dia bersandar kat blakang aku. Sunny side up la kira. This position is not optimum coz it requires larger pelvic opening and it will prolong labor. Aku risau je dengar perkataan "prolong labour" ni coz kang lemas plak pastu kene c-sect lagi. Haih risau mak. So since last week aku dok menonggeng, lamakan sujud, buat pelvic rock exercise, baca surah Maryam in attempts to help my baby turn. Harap sangat dia dah pusing.

Korang tolong doakan aku selamat melahirkan anak ke-2 ni ye. Kalo boleh, aku doa sangat for vaginal birth coz that is the best kind of birth. Tapi kalo kene c-sect pon aku pasrah je la asalkan baby and mamanya selamat. Maafkan salah silap aku kalo ada terkasar bahasa dalam berbelog. Ha gitu.


1 comment:

  1. Semoga di permudahkan semua nya awak.. Amin :)

    ReplyDelete