Friday, March 13, 2015

Sleeping Arrangement

With delivery day fast approaching, we've been having problem deciding on sleeping arrangement. Selama ni 3 beranak tido atas katil queen size. There's no way the bed can accommodate the 4 of us when baby #2 comes. 

Bila tanya kawan-kawan beranak kecik 2-3 camne diorg tido, ada yg laki bini tido bilik asing (sorang tido ngan satu anak so that bila satu anak nanges malam tak kaco anak lagi satu). Ada yg laki bini tido atas katil, anak tido atas tilam kat lantai. Or laki tido lantai ngan sorang anak and bini tido katil ngan anak lain. Ada yg anak tido ngan bibik. Sume case study tak membantu aku sebab kami laki bini takmo tido asing, knowing Afif dia takkan tdo atas lantai (sian kot wehhh) and aku takde bibik.

Ade la a few options kami pikir..

Option one is buying a toddler bed but with Afif being clingy, tido-kene-pelok-kalo-takde-Mama-dia-terjaga, we doubt a toddler bed would help. Nanti la adik dah umur 2 tahun, korang berdua dok bilik sdiri.

Option two is getting a king size bed so bole sumbat 4 beranak skali. So far tak sempat gi kedai perabot survey tapi bila tengok online, mau-mau habis 5-7riban gak *telan air liur* Nanti kalo dah survey and rasa worth it baru decide la kot. Kot.

Option three is stick with current sleeping arrangement with Adik tido dlm baby cot. We foresee this won't last long coz based on past experience, kejap je baby dok dalam cot. Pastu aku akan give up sebab malas bangon banyak kali breastfeed baby and letak dlm cot balik. Penat tau.

But Mr. Chenta assemble the baby cot anyway. And now..

This is how we sleep! Afif in the baby cot attached to our bed. Excited dia bila ada baby cot ni sebab dia rasa it's for him.

It's perfect coz we still get to cuddle and for the first time since he was born, kami laki bini tido next to each other balik. Selama ni Afif dok tengah hehe. 

Baru 2 malam try tido gini. Ok la Afif tak pernah lagi tetiba lompat tido atas katil kitorang plak. Harap lama bertahan gini and makin lama makin kurangkan his attachment to me so that he can sleep independently. 


1 comment:

  1. selama 2 tahun kitorang lakibini tidur seronot sekali lepas umur 2 tahun hamza nak menyelit kat tengah sejak dia dah pandai turun naik cot sendiri. pukul 3-4 pagi pun kalau terjaga sanggup bawak bantal menyelit kt tengah. anyway arrangement kitorang pulak kalau ada baby no 2---beli single bed rapatkan dengan queen bed..so baby tepi dinding--me--hamza--abah dia...so harap2 jadi lah hahah

    ReplyDelete