Monday, March 9, 2015

Overwhelmed No More

ACD

Yeahooo!

Last Friday was a huge relief for me. I had just went to my annual technical assessment. We call it ACD. This year, it's suppose to be a big deal for me because i missed ACD two years in a row. Sekali sebab terberanak awal, sekali sebab unpaid leave jaga Afif. 

Bila ko dah dua tahun miss assessment, memang adalah sangat efek promotion. Kekawan seperjuangan dah naik gred, aku masih di sini. i kept telling myself that it's okay. Aku tak naik-naik pon bukan sebab aku bongok sangat. Sebab timing. Tapi kadang cam ada perasaan "whoaaa.. i'm so behind". Lagi satu workscope aku skang adalah acting manager, tapi gaji kuli. Agak stress di situ kan.. 

Anyway, like i said this ACD is supposed to be a huge deal because of this cepat-la-tutup-gap-nak-promotion. Previously memang aku takkan boleh tido 2 weeks before (sebab anxious) and study macam student. But this time around, with my ever growing tummy and Afif to look after, aku memang tak study langsung kat umah. Kat opis memang tak la sebab busy meeting sana sini orang demand itu ini. Dapat la tengok2 notes 2 hari sebelum assessment.

With that 30% effort and preparation, aku pon gi la ACD. Alhamdulillah assessors were very helpful. Aku bajet sebab aku bongok sejam je boleh settle. Tapi end up 2 jam lebih gak la dalam tu. i did my best and the rest is up to Him. But i don't see any promotion in the near future la. Bahaha..

Pregnancy

Alhamdulillah my pregnancy is progressing well. Minggu ni masuk minggu ke-35 ZOMG! To date i have gained almost 14kgs. i'm at the heaviest i've been all my life but it's okay somehow. Last 2 weeks baby dah 2kg beratnya. Esok checkup tatau la berapa. Dr. Fidak kata jaga jangan baby lebih 3kilo kalo nak senang VBAC. Camne kekdahnya tuuu?

Kaki aku dah start sembab ye.. Baru prasan last 2 nights sebab rasa ketat bila lipat-lipat jari kaki. Bahaha. As usual, aku freak out and demanded at my husband "Ni sembab kannn? Bukan gemok kannn??" Bless him for being as patient as ever and cakap "Ko tak gemok.. Ngandong biasa la cenggini.." Baahaha

34 weeks.

Sakit pinggang or sakit belakang dah takde skang. It was bad in second trimester so bersyukur la dah tak sakit despite memberat dengan jayanya. Cuma aku memang penat la weh after work. Pastu rasa pressure celah kangkang ni haa. Dulu mase memula start sakit ni aku ingatkn nak branak premie dah sebab dulu masa ngan Afif tak pernah sakit celah kangkang ni. Nasib baik takde pape. Mintak Cik Ros datang urut, baru lega pastu. That was a month ago. Skang sakit balik.

Skang aku stress sebabnya most of my pre-pregnancy clothes dah start tak muat. Maxi dresses and loose cardigan je bole pakai comfortably. Blouses that were loose are starting to look like sarung nangka on me. Belly Belt can't help me fit into my jeans anymore *nanges* Takkan la aku nak beli baju besar/maternity plak. Lagi sebulan (or less) je pon nak meletop. If you see me looking shabby, harap paham.



Cravings

Suka benda manis adalah masih sampai skang. Tapi okay la aku control. Tak la hentam keromo je. Kalo dulu lapa tengah malam aku makan cookies, now i eat yogurt or biskut kering cicah susu instead. Because i don't wanna miss out on cookies and ice creams, sampai skang ye aku makan brown rice to compensate. i think i'm gonna keep eating brown rice lepas branak pon. Healthy katanya plus aku tak rasa pon beza rasa dengan nasik biasa.

First attempt at Nutella-filled choc chip cookies.
Sedap but i gotta really find a way to fill in more Nutella that will stay melt inside.


Haritu ade kawan haplod gamba laksa Sarawak dengan udang galah. Ya Allah teringinnya. Ajak laki aku balik Kuching tapi smpai la ni tak sempat sebab ACD la, dia keje la. Ni dah lebih 34weeks memang takleh la naik belon. My MIL, the best MIL, kirimkan kat aku udang galah. Instead of laksa Sarawak, dapat la makan udang asam masak Sarawak. Wan masakkan. Bahaha.. Jadi lah nak hilangkan ngidam.

Udang galah XXL kiriman MIL dari Kuching demi cucu dalam perot :D


Post-ACD, Pre-Beranak Period

So now i'm in this post-ACD, pre-beranak period. Ini adalah masa di mana aku nak handover and delegate kerja ke colleagues, settlekan kemas rumah and make room for baby #2's clothes, manjakan Afif puas-puas and steal time to be with my husband before 3 becomes 4. Harap lah sempat buat semua. Harap baby tak buat surprise kuar awal sangat cam Afif haritu. Sabar ye Adik! Kasi Mama basuh and susun baju awak and bawak Abang jenjalan nanti baru awak keluar ye.

Okay tu je bebelan kali ni.

Counting days til i can meet my Baby D!

This plus 1.
Our household is about to get even more chaotic.


No comments:

Post a Comment