Thursday, November 13, 2014

Sneeze Fest

The past 3 days have been challenging.

Came down with flu and non-stop sneeze fest on Monday afternoon. Sampai rumah terus melepet sampai malam. Mr. Chenta pepandai la jaga Afif aku dah takleh bangon.

Tuesday morning i woke up with an awful throb in my head, a fever and a nose full of snot that i could barely breathe without my mouth hanging open. Tissue papers full of snot around me. Not a pretty sight at all. Melepet all day. Sian anak aku mintak perhatian, ajak main, mintak nenen tapi tak berapa dilayan. i did not take any medications coz i'm worried it might affect the baby in my tummy.

Tengah hari tu gi klinik nak mintak ubat and MC. Doktor boleh kasi paracetamol je, vitamin B complex, ubat sakit tekak and nasal spray. Ubat selsema dia tak brani bagi katanya. She's really concerned coz my blood pressure is very low. 90/60. Katanya kalo low pon patut nya cannot go lower than 70 (nombo yang bawah tu). Takot blood flow ke baby tak cantik. Dia pesan soh banyak banyak minom air and rest. Of course la aku risau. 

Wednesday morning still demam, sakit kepala and hidung sumbat tambah plak ngan batuk. Cukup pakej. Pas makan roti, makan ubat. Still tak larat gi keje so aku gi klinik balik sebab nak mintak MC harini. Doctor check blood pressure lagi rendah drp semalam. 90/53 pulak. Seriously how do you elevate blood pressure? Ingatkan dapat la rest the whole day tapi dapat plak appointment alert kat phone for Afif's post-surgery follow up kat Sunway Medical. Gagahkan hati teman hubby and Afif pi check up. Lama la jugak petang baru settle. 

Here i am today at work. Tak larat dah nak MC sebabnye kalo dok umah pon still kene layan Afif ku sayang. Bertabah je la dok opis ni haa..

It's true what they say. There's no sick days for moms. Kalo dulu Afif kat umah babysitter dapat la jugak aku tido melepet bila MC. Ni sejak husband ku unpaid leave jaga dia, kalo MC pon aku kene melayan. Tak dapat bayangkan camne la full time housewife rasa bila sakit still kene jaga anak.

All in all, i'm just praying that baby in my tummy will not be affected by my fever and blood pressure.

No comments:

Post a Comment