Thursday, July 10, 2014

Ramadhan Rants

Awal Ramadhan tahun ni sedih sikit untuk aku.

Pertamanya sebab ketiadaan suami terchenta. Seperti yang telah aku bebelkan di post-post sebelum ni, Mr. Chenta kene gi outstation. Tapi syukur yang amat, hari ketiga puasa dia kembali ke pangkuan keluarga dah. Wiwiwi..

Keduanya yang sedih adalah sebab aku celebrate first day Ramadhan kat hospital.

Yup. Kat hospital, uols. Buka pon makanan hospital. Sambil bergenang air mata.

Ok, over.

Ceritanya begini..

Afif kene buat MRI and CT scan. Bab kenapa tu nanti lain post la aku citer. Rupanya bukan gi spital, scan, pastu balik. Disebabkan toddler macam Afif ni tak reti dok diam, kene sedate or bius dia bagi knock out baru dok diam dan boleh scan. Maka bermalam la kat spital. Doktor pulak cam takde time lain kan nak bagi.. Time nak puasa dan takda suami jugak laaa aku kene berkampung kat HUKM tu haa..

Demi anak aku gagahkan je la.

Nak buka first day tu pon mintak ehsan nurse tolong belikan makanan. Tak kuasa aku nak mengejar Afif sambil nak beli makan kat kafeteria. Last-last time buka aku habiskan nasi lauk sup ayam Afif jugak sebab sayang anak aku tak abes makan. Nasi yang nurse tapaukan aku buat makan sahur.

Takpe lah itu puasa chapter satu.

Yang penting skang terasa nikmat puasa sebab di sisi suami terchenta. Hikhik.

Boring gak la kan dok spital. 

Sedih ah camni.


Lagi satu yang baru pasal Ramadhan tahun ni adalah aku baru pindah cubicle. Baahaha pindah cubicle pon kecoh kan? Tapi ye, aku rasa ia adalah macam a fresh start. A colleague is moving to another department, so kiranya aku kene take over most of his jobs. Which is a challenge for me as he left a huge shoe to fill. Dia serba serbi lagi terer dari aku dalam bab keje ni. So aku amek inisiatif tukar cubicle ni supaya physically dekat dengan tempat boss baru aku (selama ni aku rasa bos lupa aku wujud), and dekat dengan team mate yang lain. Funny how a change of scenery can lift your spirit.

Ape lagi nak bebel ye?

Oooohhh.. did you know i lost 3kgs in the 3 weeks that my husband was gone? Angau punya pasal. Ni dia dah balik i bet i'm gonna gain back the 3kilos (and more).

Dah sebulan aku berhenti mengepam di office. Mulanya susah la jugak aku nak let go. Tapi bila pam pon, tak banyak susu, sudah demotivated di situ (my own fault sape suruh pam sekali sehari je kan). Dulu walaupon malas, aku gagahkan jugak ngepam sebab Afif takmo langsung FM.. Ni dia dah suka FM, tu yang malas dah nak pam. Tapi bila aku ade kat rumah memang still bergayut je la 24 jam. Cukup dia 2 tahun nanti memang aku nak wean him off. Mama wants her boobs back!

i should go to bed now. Salam Ramadhan and happy fasting!

4 comments:

  1. Hahaha amboi mama nk boobs balik.lucu.kisah keje kte ni mcm hampir sama.aku pn x rasa bos aku tau kewujudan aku sblm ni until aku tukar new boss and dok dekat dia. Btw, happy fasting and breastfeeding!aku x sbr nk tggu lg 2 bln nk wean off safiyya

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ko pon mesti paham kann kenapa aku tak sabar nk wean off dia ni. kalo aku ade kat rumah asik nak mengempeng n menggentel je. malu aku tgh org ramai pon dok meraba. dah la aku dah start sakit badan ni malam tido mengiring je sebab dia bergayut. saba je lg 3 bulan.. huhhu

      Delete
  2. teringat kenangan tahun lepas ramadan di hospital juga tapi u lagi mencabar sebab husband takda time tu. i hope everything will be alright. jelesnya berjaya bf sampai 2 years ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks babe.. tp ada husband atau tak, mencabar kan tgk anak kene cucuk n tangan berbalut kat hospital. tabahnye u dulu masa hamza kene rotavirus tu.
      alhamdulillah ade lg rezeki afif bf walopon tak full. nnt next baby u boleh jugak pet bf smpai 2years.

      Delete