Monday, April 21, 2014

18 Months

My baby is one year and a half already.

Hari Rabu haritu bawak dia gi 18 months doctor's appointment. Alhamdulillah berat dah 9.4kg (a bit on the low side), tinggi dah 78cm. Head circumference aku lupa brapa. Dr. Anthony kata semua ok and Afif ni friendly and social btol. Hehe. 

Pastu kene cucuk DPTa. Dia bagaikan dah tau nasib nak kene cucuk, takmo baring atas katil doktor. Cucuk smbil dukung je. Nasib baik nanges kejap. Pasni dokter kata takde kene cucuk dah smpai la masuk skolah nanti unless nak amek optional Hepatitis A jabs masa umur 2 tahun. 

Meh bebel pasal milestone:

Feeding
-dah kurang memilih. Apa aku bagi dia telan je. Yayyy!
-babysitter kasi makan 2 kali kat umah dia: pagi n petang. So malam aku akan kasi jugak makan
-kalo ada lauk baby-friendly kat umah like masak kicap or sup ayam/sayur/ikan, aku bg je lauk tu dgn nasik. Kalo tak, aku masakkan porridge/sup/pasta/mi goreng.
-his current favorite is fried carrot noodle with tomato n salmon. Laju dan licin. Wan pon suka. 
-since aku masuk kerja ni, aku still pam kat office. Tp ebm tak cukup jugak utk bekal kat umah babysitter. So campur ngan FM. At times dia mmg reject FM. Babysitter akan ganti ngan Ribena or susu kotak Dutch Lady coklat.

Development
-berjalan nak laju aje tapi clumsy. Kadang tu laju sangat smpai tak sempat brake/lose balance pastu jatuh. Aku stress btol kalo jatuh n kepala benjol. Tapi lantak la asalkan tak mudarat.
-loves to sing and dance. Paling dia nyanyi n joget is twinkle twinkle little star, wheels on the bus and theme song Timmy Time. Suka tengok dia joget kat Timmy Time theme song.
-dia ni makin friendly plak aku tengok. Kalo mood baik tu jalan kat mall semua orang di lambai nya siap kata "haiii.." Dia ingat dia Prince George ke ape. Pastu suka jugak salam random people magadddd! 
-thankfully, bila strangers mcm sales girl or waitress panggil or nak dukung, dia taknak, siap nanges. 


Activities and hobby
-dah kurang obsess ngan iPad, alhamdulillah
-dia suka build tower block, sepak-sepak bola, main air (pantang tengok pintu toilet bukak, laju je masuk. Aku takleh lalai kene make sure pintu toilet tutup at all time), menconteng (takleh kasi magic color dah sebab nampak dia nak conteng sofa and dinding aritu)..
-suka pusing and spinning sampai pening huyung-hayang
-current fave dia adalah main hide and seek ngan aku. Bukan nyorok betol pon. Nyorok blakang dinding/pintu/kerusi bajet orang tak nampak. Baahaha. Suka betol dia smpai malam pon gigih kami nyorok nyorok.
-his current fave shows are Timmy Time, Tayo the Bus, Mickey Mouse Club House and Tom & Jerry. Kalo ada cerita2 ni memang kusyuk la the first 5 minit depan tv. Pastu sibok la cari remote tukar channel.

Hearing & Speech
-Hmm.. sebenarnye tak banyak progress sangat. His frequently pronounced sounds are aaaaa, mammamamma, and he can say "hai!" and "bye" fairly clearly
-dia dah pandai ada tune lagu. Paling obvious bila ada barang jatuh and we say "ah-haa tak tau siapa buat?" he will say "aa-aa a-a-a aaaaa.." in that sing song voice. Also bila nyanyi lagu Minion yang Banana tu, dia pandai jerit at certain part yang minion tu jerit. Hihi..
- but sounds like tatata, bababa, eeee, etc belom ada..
-my suspect is that maybe the hearing aids don't amplify certain sounds in the best way. We're currently in the process of taking audio tests to get full results. Will post about this later.

That's my baby.



Beli kain kat Jakel pon nak sorok-sorok kejar-kejar

Kisses for you

Ni masa favorite uncle dia, Uncle Redha nikah. Masa nikah pon dia sibok nak berkepit ngan Uncle.

Suka memanjat walaupon tak berapa terror lagi

The only way to get him to sit down at a mall: gi toy store and test toys

Nak bebas je kalo kat malls.

Ilyas nak suap Afif air

After about a year of tak berjumpa, dapat jugak bebudak ni jumpa masa makan-makan kat rumah Kak Yulie.
From left: Adam anak As, Ilyas anak Chuna, Aisyah anak Shim and Afif anak aku.

Hide and seek. 



No comments:

Post a Comment