Thursday, December 12, 2013

Demam Lagi

Afif has been having flu and runny nose ever since we got back from Bangkok. Memula selsema and runny nose je. Kesian btol budak bila idong sumbat. Makan and minom pon payah..

Last two days dia mula batuk. Babysitter Whatsapp kata dia nanges all day, muntah kahak dan takmo makan. Malam tu payah tido. Muntah. Pagi bangon, suara dia serak dah.

Semalam ingat nak bawak dia gi paed kitorang slalu gi iaitu Dr. Shanaliza. Tapi tutup plak. Oh, semalam jugak adalah Afif's second speech therapy session. Aku memang amek halfday la semalam sebab nk bawak dia gi klinik dan terapi.

Malam tadi dia demam suhu yang panas. Muntah dua kali. Merengek. Lepas bagi ubat demam, baru tido. Tapi itu pon clingy gila stok peluk aku, kalo aku gerak sket dia terus terjaga.

Pagi ni still teruk jugak batuk. Aku bawak dia gi klinik Dr. Nadir nak sedut kahak. Aku panggil klinik tu "Baby's Torture Chamber" sebab segala budak yang gi situ konfem nanges bila kene nebulizer dan sedut kahak/hingus tu. Selalunya husband yang pegang Afif masa neb tp dia kerja harini. Jadi, aku la tukang pegang. Sedih tengok dia miserable. Kali ni dia tak menangis meraung, dia just nanges perlahan macam sedih kenapa lah mama aku buat aku camni. Sorry, sayang. Mama wants you to get better.

Pastu dia termenung je. Ni dah tido. Pheww..

Dr. Nadir kata baby kalo banyak travel and naik flight/dok hotel memang senang sakit. Sebabnye centralizd airconds kat dlm airplane and hotel rooms circulate all kinds of virus/bacteria from all kinds of people. Memang salah aku la jugak.  The past few weeks memang banyak travel. Perth, Bangkok, Kota Bharu.. Ni weekend ni nak fly ke Langkawi pulak. Haih.. Sorry Afif. Starting next year kte tak ke mana-mana dah.

Sejak Afif dah besar ni, banyak kali selsema n demam. Sedih la. Bila jadi camni sebolehnya i wanna be there with him, jaga dia. It means i have to take time off work. i feel so torn between work and my baby. Lebihkan family makes me look like an incompetent staff. Being a working mom makes me a bad mom. How lah..

Sayang, get well soon please. Mama is so worried.

1 comment:

  1. bulan ni memang bulan anak sakit kan...i feel u babe. bila kita cuti anak sakit jangan kata orang xde anak, orang yg ada cucu pun akan buat muka tak puas hati. sedih tengok anak malam2 terjaga tak boleh tidur sebab blocked nose atau batuk.

    ReplyDelete