Monday, November 11, 2013

Question: Should i Let Him Fall?

This might sound stupid but i have a serious question for mothers out there..

Afif is at the stage where he is constantly cruising along furnitures, practicing getting down from sofa/bed, trying to walk and bertatih. Whenever he does this i am always there behind him, ye lah standby takot dia jatuh menjunam or terlentang. Aku sebenarnya fobia kalo kepala dia terhantok. So far sepanjang dia hidup ni tak pernah lagi terjatuh katil or sofa. Terjatuh pon dari posisi duduk dan ada la dua kali jatuh gedegang masa bertatih.

Lately i've been questioning myself. Betol ke ape aku buat ni? Sebab aku selalu ada, dia tak merasa jatuh terlentang walopon skill turun katil belom mantap - sebab mama sambut everytime jatuh. Maka setiap kali pon gelak je everytime aku sambut bila terlentang. Gelak sebab rasa macam terbang agaknya.

Adakah aku patot biarkan dia jatuh just so that he'll learn from that and be more careful? Will head bump harm him? Aku teringin biar dia jatuh dan belajar bahawasannya jatuh itu sakit and mama can't always be there to protect him. Should i do that?

Mothers, please advice..

1 comment:

  1. babe, kita ni sama je. bila anak tatih ke apa aku mesti ada kat sebelah dia. takut betul anak jatuh pastu concussion kat kepala kan. for me, ikut gut feeling lah, sometimes i let loose biar dia main tapi bila tengok macam dia agressive semacam i'll be extra careful :) Tapi memang beza la bila dengan BS dia independent betul jalan pun takde jatuh sangat..bila umi ada terus jalan and hempas badan kat umi sabo jelaaa.

    ReplyDelete