Wednesday, November 13, 2013

One Year Checkup

Last Saturday we went for Afif's one year check up. 

Appointment kol 11am, tapi sampai kat PCMC kol 11.10am. We waited in the waiting room tapi biasa lah Afif tak reti dok diam. Sebok nak bertatih sana sini. While waiting there's a cranky little boy about 2 years old. Mak bapak dia puas la entertain. Bagi makan, bagi phone, bagi iPad. Afif yang sibok cruising siap stop and stared at the crying boy with the look that says "Dude, seriously crying is not cool".

Ramai gak bebudak jumpa paed pada hari Sabtu. Kol 12pm baru dapat masuk. Macam biasa, Afif suka betol jumpa Dr. Anthony. Siap gelak-gelak. Dia tatau nasib dia satgi nak kene cucuk.


You see the technique they use in this painting, daddy? Flawless.

Doctor examined Afif, cam bese lah kan keje doctor. At almost 13 months he weighs 8.3kg, with height of 72cm. Doc tak tanya aku banyak soklan mainly sebab dia tengok Afif dah melambai-lambai, tatih, duduk, borak, senyum nampak gigi.. Cuma tanya dia merangkak tak and bagi makan apa. Dia proceed check kaki dan raba-raba perut Afif. 

i asked him about MMR jab; about its side effect, link to autism, etc. He gave an elaborated explanation and eased my worries about the risks. Selalunya paling teruk pon demam je after a week of taking the jab, other risks are very rare, he said. Aku tanya jugak pasal autism in general, and please check if Afif has the symptom. At this, he laughed and say "You tengok Afif ni. Very social, siap borak-borak dengan i. So far dia memang tak autis. Don't worry.." Well, i had to ask. Hehe.

He suggested to take MMRV jab and we agreed to that. Alhamdulillah Afif nanges kejap je. Aku ingatkan kene cucuk dua kali, so terkejut gak sekali je. Rupanya MMRV ni 4 in one. Hehe. Kali ni sempat amek video dia kene injek.

Bersedia nak kene cucuk.

Walaupon gi paed appoinment je, kami laki bini kepenatan. Penat menunggu dan penat bawak Afif tatih. Memula plan nak gi Pavillion lepas appointment tapi nampaknye tak jadi ler. Afif pon dah nguap-nguap. Gi makan kat Nasi Padang Puti Bungsu, pastu balik. Anak branak terbungkang tido dari kol 3pm sampai kol 5pm. Sodap tido hujan.




1 comment:

  1. lbh kurang je ha berat safiyya ngn afeef!hehe.sama jugak lah amek mmrv.dlu pon aku ingt 2 jab rupanya 1 shot je.

    ReplyDelete