Thursday, October 17, 2013

Afif is One!

Alhamdulillah, all praise to Allah. 

Our little bundle of joy has grown and now a cheeky one-year-old. 

I cant believe how fast time passes us by. 

"Afif, if you're reading this wayyyy in the future, please know that you bring great joy and happiness not only to mama and daddy, but also to your aunties, uncles, Wan, Atok, your three Unyangs, and our family. Sometimes, when i look at you, it feels surreal that i have a son. Daddy and i always watch you while you're busy playing/sleeping and we ask each other "Betol ke kita dah ada anak? Ni anak kita ke?" and grin like lunatics. We are just so grateful. We hope and pray that you will grow up healthily, happily and be a good Muslim, In Shaa Allah"

Development

Been a long time since i last wrote about Afif's development milestone. The last one was when he was 8 months young. 

Afif at 8 month.

Biasa lah, babies grow at different pace. Afif is one of the babies yang orang kata lambat sket. We don't mind that. Enjoying this phase of life when he's just a baby. 

Afif is one of those babies who skip the crawling milestone altogether. Sampai skang dia tak merangkak. Mengengsot pon tak mau sangat. At 10 month, dia suka duduk pastu berpaut kat sofa/katil/pagar/baby cot and try berdiri. Duduk pon kene org dudukkan ye. Bila dah berdiri tu, dia meniti. Sekarang dia suka bertatih and cruising. Takmo dok diam dia, asik ajak orang tatih kan dia. Penat tapi seronok layan. Aku tengah nak paw laki mainan sorong untuk baby yang ride and learn to walk 2 in 1 tu. Hihi.

Unlike other babies yang suka masukkan benda dalam mulut, Afif tak reti betul suap menyuap ni, be it foods or random stuff. Bila niarap/duduk tu dia suka mengutip tak kira lah tisu/habuk/coins/tutup botol/etc. Tapi dibeleknya lama-lama sampai boring pastu dia campak. Kalo aku makan roti/biskot pon kene suap dia. Kalo letak kat tangannya, dibeleknya pastu campak. Idok ler suap sdiri masuk mulut. To me this is both good and bad. Good because the chance of him swallowing random stuff is low. Bad because sampai bila ko takmo makan sendiri hoi?

With Unyang sayang

At 11 month, lepas dia kene Hand, Foot and Mouth disease tu, kuar lah gigi dua batang kat gusi bawah dia. weehehe. Sukaaa bila dia dah ada gigi tapi bila dia bf and datang geram dia, sakit gilaaa okay kene gigit! Sabar je la.

Hobbies

Dia suka main peekaboo, toys especially lorry berjalan and piano ade bunyi lampu-lampu. Buku pon suka tapi feveret dia still Mirror Me. Baahaha.

8 month

Dulu paling suka cter Upin Ipin tapi seminggu dua ni dia lagi suka Barney and Friends. Tak berkelip tengok siap gelak-gelak tepuk-tepuk tangan. Macam paham bebenor.

Pastu sangat geram ngan binatang. Kalo nampak kucing tu, nak get as close as possible and nak picit je miaw tu. Nasib baik la belom reti jalan. Haritu mase kat Perth, bising mulut dia nak pegang kangaroo and birds. 

Dia ni sangat suka air. Time nak mandi melompat riang. Bawak gi swimming pool sebolehnya nak kita lepaskan dia and let him swim freely. Hamboi, konfiden betol awak ye? i'm thinking of enrolling him into a swimming class tapi ntah la bila. Belom survey lagi.

Fun bath time

First time jumpa Ilyas. Bulan puasa time ni.

9 month


Feeding

Afif makan 3 kali sehari. 2 kali kat umah babysitter, sekali malam kat umah. Meals dia still porridge and puree. Aku kene gak bagi puree sebab nak kurangkan constipation dia. Starting at around 10 months aku bagi dia unblended porridge dan dia boleh makan nasik ketul. Tapi kalo porridge tak blend and nasik butir-butir tu lambat btol habis makan. Pastu ada gak episod tercekik-cekik. Bila datang mood malas or nak cepat, aku blend kasar je porridge tu. Baru laju abes. Hehe.

Umur dia masuk 10 bulan aku dah kurangkan sikit strict bagi makan. Aku bagi je dia makan kek, roti, kuah lemak, yogurt, etc. Tak lah bagi as meals, bagi snack kunyah-kunyah gitu. Reason being is i wanna expose him to different tastes and textures and also (gamble) tengok dia ade allergic kat ape-ape tak. So far alhamdulillah dia okay. Makan yogurt sejuk pon tak ler demam or selsema. Favorite food dia so far adalah Calci Yum yogurt and cakes. Sweet tooth sangat.

Tak kisah ape dia makan pon, susu mama dia tetap nombor satu. Nak tido wajib bergayut. Lepas makan wajib bergayut. Malam pon still bangon every 2 hours nak bergayut. Nan hado sleep through the night. Alhamdulillah, Allah still grants me the privilage of breastfeeding Afif. 

Tapi idok ler jugak fully bf. Kadang kalo stok dah tak cukup kat umah babysitter aku suruh je bagi formula. Tapi lama la baru abes. Satu bungkus 450g tu tahan 2 bulan sebab most days memang bekalkan ebm. Dulu pakai Enfalac A+ tapi lelama dia macam tak suka. Baru-baru ni tukar kepada Snow 6-18 month and ok je dia minom.

Misc

Berat dia aku timbang kat umah adalah 7.9kg, height is 70cm. Baju 3-6 months pon still muat tapi memang ketat la. Baju 6-9 months nmpk besar sket dia pakai.

Alhamdulillah. That's Afif at 1 year old.

Demam at 9 month

His first Raya

With Wan and Atok

Makin besar makin tak suka dia dok dalam car seat.

Skang dia eksyen. Nak tatih je takmo dok dalam stroller.

Celebrating first birthday with Aunty Sofea, last week.


However big/old you have grown, you will always be my baby. 
Always.



5 comments:

  1. happy birthday afif handsome boy! semoga menjadi anak yang soleh dan menyenangkan ibubapa.
    suka tengok afif ni muke sengih je

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin.. thanks pet! cepat je kan our babies grow? huhu

      Delete
  2. Happy 1st birthday afif handsome!

    ReplyDelete
  3. Very cute kids Mashallah!

    ReplyDelete