Tuesday, August 6, 2013

Rumah Impian


As you all are (maybe) aware of, i'm still living with family.

Mula-mula berdua je. Now dah ada Afif, we need BIGGER space.

We're in talks of buying the family house from my parents-in-law. Diorang pon dah buat umah besar kat Kuching, memang settle down sana. Elok lah kami beli umah tu dari diorang. Tapi ntah ler jadi ke tak.

Suka rumah tu sebab location (near KL, dekat ngan sume bende seperti malls, office, sekolah, highways..), house type (linked corner lot house, jalan depan rumah luas), saiz yang sederhana tak besar tak kecil and of course memories made there. Tapi rumah tu dah berumur lebih 20 tahun kot. Laki aku dok situ dari tadika lagi. Banyak lah renovation kene buat especially piping and wiring. Tukar perabot dan kabinet. The kitchen is in serious need of remodeling. Heee.. Bila pikir potential of the house, rasa best nya deco-deco. Best, asalkan jangan pikir pasal wang yang bakal dikeluarkan.

Mari lah berangan pasal rumah idaman daripada layan perot berkeroncong kelaparan.

Exterior




Idok ler aku mengidamkan rumah banglo sebijik dengan keadaan ekonomi skang. Gilo engko. Tapi aku mengidamkan exterior lebih kurang gini. French house inspired exterior katanya. Tak banyak lekuk and corners. Big windows. Natural colors. Ornate wrought iron grilles. Suka ada bumbung. Aku tak berapa berkenan dengan design rumah sekarang yang petak-petak, modern dan minimalis sangat. Call me old-fashioned but aku lagi suka yang timeless gini.

Kitchen




For me, kitchen is a very important room. A place for the family to gather for a meal, berborak and i imagine me and my kids setting up the table for dinner and washing dishes after. For kitchen, i like a blend of traditional and modern styles. Yang penting, counter top mesti dark color supaya tak nampak kotor sangat. Ada a hint of fresh, bright color supaya tak nampak dull sangat dapurnya. Kabinet color cerah macam cream or white supaya nampak luas. In our case, dapur rumah tu memang luas tapi dia memanjang. Maka idok ler ada island or breakfast bar bagai nanti.

Living Room






Living room is where we entertain guests. Aku suke yang santai aje. Basic colored sofa with some bright colored cushions, fluffy carpet, and a coffee table. Maybe add on a side table with family photos on it. Tapi aku ni malas mengelap, takleh banyak banyak harta. Kumpul habuk je kang.

Hobby Space






We plan to convert the space on the second floor to a hobby space. Hubby and i have different interest. He likes computer stuff, jamming, and membeger-beger barang. i'm a bookworm and i use the computer mainly for the internet, picture storing, and watching movies/series. So our hobby space has to accomodate some space for his guitars and the drum set he plans to buy, our laptops and computer and also my books. My precious books! Sounds messy. Tak tercapai dek akalku sekarang. Nanti lah pikir. But please, i want a reading bench by the window with lots of fluffy cushions!

Our Bedroom



Nampak tak belakang katil dia ada almari besar? Nak!

Honestly, sekarang bilik kitorang adalah crowded. Situ lah barang aku, hubby and Afif. Situ lah computer dan tempat simpan handbags. Aku takda meja solek, nak mekap kene gi bilik air.

So nanti dah renovate rumah memang sangat berangan nak bilik tidur simple yang memang untuk rehat, tidur, ruang solat dan ehem le sexy time. Nak juga dengan almari yang besarrrr dan vanity table. Idaman hati memang la nak walk in wardrobe tapi skang takde plan nak besarkan rumah. So a big wardrobe pon boley la. And windows. i love to leave my windows open and curtains drawn when i'm in.

Playroom




Sebab Afif kecik lagi tak dapat lah bayangkan dia ada bedroom sendiri. Playroom pon macam gah sangat bunyi nya. Cukup lah sekadar ada space untuk dia simpan toys, play, learn and get crafty. We'll just probably buy a cabinet or two for storage, hampar playmat dan biar dia buat sepah situ.

all photos are from:

Google

*  *  *  *  *  *  *  *  *

Gahhhh..

Bestnya berangan. 

Bestnya membayangkan, walaupon dalam kepala sendiri, rumah yang ingin di duduki. 

Tak tahu lah jadi ke tak plan kami ni. Kalau jadi pon, tak tau cukup ke tak duit nak dapatkan seperti angan-angan ini. Tapi tak salah berangan kan? Dreams are free katanya. Uols jangan gelakkan i pulak bila rumah i nanti tak cantik camni. Muahaha..

1 comment:

  1. baru i tau rumah macam ni french house namanya ye.ada satu kat bukit damansara right before masjid tu..masa mula2 tengok macam tak percaya malaysia ada rumah macam ni..besar macam mansion all white dengan laman besar. lawaaaaa..mampukah dapat rumah macam ni satu hari nanti? like u cakap lah berangan tak salah..haha

    ReplyDelete