Monday, July 29, 2013

Salmon Porridge

Last weekend i decided to cook something a lil' bit special for Afif; Salmon Porridge with Veggies

As many of you would know, salmon is fortified with good fats particularly Omega 3 and also DHA. Many research conducted show that fishes especially salmon can make your baby smarter, imrpove vision, enhance immunity and help prevent eczema.

With these qualities i decided why not give it a try. Selama ni Afif's main source of protein are ikan bilis dan ayam je pon. Ikan pernah try bagi sekali je iaitu ikan kembong. Lalu gigih la beli ikan salmon dua ketul kat Giant. 2 ketul RM13. Murah la compared to Isetan seketul RM24.

Resipi dia mudah ajo. Macam selalu aku buat porridge Afif la cuma kali ni tukar ngan salmon.

Bahan-bahan:
Salmon setengah ketul (aku suka part kat belly dia tu sebab ada lemak yg sedap)
1 biji bawang sederhana kecik
1 ulas garlic
4 ekor ikan bilis saiz sederhana
Butter
Carrot
Kentang
Broccoli
Segenggam beras





Cara masak:
Tumis bawang, garlic dan ikan bilis dalam butter. Agak2 dah masak, masukkan beras yg dah dibasuh lalu masukkan air. Tunggu 2/3 masak (agak-agak 45 minit). Masukkan kentang, carrot dan broccoli. Kemudian masukkan salmon. Tunggu masak sepenuhnya. Siap! Blend jika mahu.

Make sure segala tulang di buang masa memotong mendadu salmon tu. Ada setengah orang rebus salmon berasingan. Ada jugak yg grill salmon tu berasingan. Tapi aku prefer masukkan skali dalam bubur supaya segala rasa dan good fat salmon tu terus meresap ke dalam bubur.



Ececeyy tuan kecik sempat jeling camera sebelom makan.

No comments:

Post a Comment