Sunday, June 16, 2013

Man Down!

i never told anyone about this but secretly i feel proud that Afif rarely gets sick. Apart from some fluid in his nose that's always been there since birth, he never had cough, no flu or runny nose, never vomits (which is weird coz baby kan selalu muak/muntah susu), never had diarrhea, and if he had a fever, it's only becoz of vaccination. Usuall it'll go away overnight. Even when my husband and i had fever, flu and cough, he was never infected.

So i was thinking "Alhamdulillah. Mama's milk really gives him high immunization towards germs n viruses.." and "takpe lah dia physically develop lambat sikit asalkan sihat.."

But it all came crashing down yesterday. Takda angin takda ribut takda kene inject tetiba semalam rasa badan dia panas. Check temperature supanya dah 38.1•C. Terkesima aku. Memula tak prasan sbb dia aktif dan banyak bebel cam biasa. But that explains why dia takmo makan harini. Malam aku bagi potato-carrot-dates puree siap muntah. Pastu baru teringat ada a few times tengah tido malam tu dia batuk. Aku ingat tersedak. Tapi yang peliknya masa jaga takde lak batuk.

Hmm.. Being the drama queen that i was, aku cuak la sbb anak aku demam dan batuk. Letak cool fever. Aku sebolehnya tanak kasi ubat. Ye lah takot long term side effect seperti kidney rosak,etc. Tapi Wan insist suruh bagi jugak ubat demam. Takut melarat. So bagi je la paracetamol. 

Tido malam smlm byk kali jugak dia merengek dalam tdo. Tak selesa kot. Tp alhamdulillah kalo jaga tak meragam. Good boy anak mama. 

Harap lah demam sbb nak tumbuh gigi, bukan demam sebab terjangkit ke apa ke. Tp dah batuk ni of coz la jangkit kan?

Paling tak best adalah we're supposed to go to Langkawi today. Aku ada workshop kat sana sambil bawak anak dan somi mini vacay katanya. Aku risau nak bawak dia demam gini. Tapi nak cancel takleh la department aku bayar beriban kot untuk aku participate. Nak tinggalkan lagi la takmo. He needs me at night. Lagipon kalo tinggal, nnt tak minom susu mama. Mana nak dpt antibody.. Stok susu pon bukan banyak.

Afif kuat. Cepat sembuh ye, nak. Ya Allah please cure my son's illness soon. It pains me to see him in pain.

1 comment:

  1. oh poor afif..ni demam nak membesar ni. but then again probably he caught fever dari rumah babysitter ke? hamza i kira every 2 months dia demam..and usually jadi demam sebab anak bs demam so macam berjangkit la. i takde lah blame bs pulak but itu senario dia bila kita terpaksa hantar ke bs or nursery. nursery lagi teruk sometimes bila ada parents yg still hantar even though anak dia demam. but don't worry u still fully bf him so InsyaAllah afif cepat sihat nanti :)

    ReplyDelete