Tuesday, April 30, 2013

Family Planning Katanya..

Lama hoiii tak berbelog. Ada satu blogpost dalam draft tak publish-publish lagi. Nanti lah.

Btw, kami baru balik dari Pulau Tioman uols.. Bawak Afif jalan-jalan sambil mamanya juga dapat spend time dengan bff-nya. Annual Girlfriends Gateaway katanya.. Nanti lah kalo rajin berbelog pulak pasal ittew.

Kali ini ceritanya pendek sahajork. Pasal family planning. Masing-masing dah besar kan?Sampai lah kepada blogpost pasal family planning ni haa..

Remember this post wherei freaked out thinking that i'm pregnant? Phewwww tak pregnant. So setelah datangnya Aunt Flow, maka saya terus zasssss ke klinik untuk mendapatkan nasihat merancang keluarga. Sebenarnya gi klinik bawak husband yang demam yang kemudiannya disahkan denggi seperti dalam post ini, tapi sempat jugak mintak nasihat dan terus kene cucuk.

Lepas di terangkan oleh doktor (ala sebelum tu pon dah buat research kat Google and tanya kawan-kawan), i decided to take the Depo Provera shot. In short, depo provera ni adalah hormon progestrone yang disuntik ke dalam badan untuk mengelakkan ovari kita ber-ovulasi. No ovulation means not fertile, therefore no chance of getting pregnant. It also increases cervical mucus so susah lah sperm nak bernang ke dalam. Tapi jangan risau, bukan lah selamanya ko tak subur. Sekali cucuk bertahan untuk 3 bulan. Selepas 3 bulan, kene cucuk balik. Tapi kalo rasa dah ready nak baby, tak payah la amek la injection ni lagi.. Berusaha lah untuk baby baru. Hehe.

Why i chose this method?

- Saya adalah malas makan ubat so makan pil perancang is not an option for me.
- IUD lagi lah aku takot coz makcik aku pakai IUD 2 kali, both time jugak termengandung. IUD tu siap hilang lagi tak perasan pon terkeluar ke ape.. Ada kawan punya kawan pulak kene infection kat dalam tu haa sebab pakai IUD. Seram ok. So no no no.
- Natural ways e.g suami pandai-pandai or kira kalender subur adalah takot nak buat dah. Haritu period lambat terus aku meroyan. Tak larat lah nak meroyan tetiap bulan.
- Implanon is still in consideration. Katanya hormon dalam Implanon dan Depo Provera adalah sama. Kalo badan serasi ngan Depo Provera, maybe akan amek Implanon nanti. Tapi ntah lah tengok la camne kekdahnye..

But of course lika any other birth control method, Depo Provera has it's side effects such as:

- possible weight gain/loss
- missed period / heavier period
- headache
- hair loss
- possibility of unability to immediately conceive after the last shot
- google lah sendiri lain-lain side effect tu

So far dah almost 3 weeks kene cucuk ni, okay je la. No weight gain/loss YET, period still comes on time ( a bit heavier ), headache takde, hair loss memang dah experience since 3 months pospartum so takleh compare. i just hope i can conceive whenever i want once i stop with the shot. InshaAllah.

That's my story on birth control. Planningnya next year nak pregnant balik. InshaAllah. In the last 2 weeks dah 3 kali aku mimpi pregnant accanneee?

2 comments:

  1. hi just want to share my experience. i cucuk start dalam pantang lagi...terus tak period dah 8 bulan ni and berat naik 10kilo...haha...i guess the side effect lain2 ikut orang kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh my.. Ye ke? I pulak period on time tp heavy gilaa.. Bab berat tu tak brani komen. Xsampai sebulan kot kene cucuk tu yg blom gain. Ntah2 esok lusa naik berat.. Thanks for sharing yea. I really appreciate it :)

      Delete