Tuesday, January 22, 2013

Tentang Susu

So Afif is 3 months plus now.

So far alhamdulillah i have been able to feed him fully on breastmilk. Siang dia dijaga oleh Wan while mama nya goes to work. Daripada kol 8.30am tu sampai around 6.30pm dia minom lebih kurang 10-12oz. Nasib baik lah ada buat stok since masa dalam pantang so takyah nak bagi formula even dah start keje pon.

Tapi sejak masuk keje jadual mengepam tak menentu. Ada masa boleh pam 3 kali tapi kalo busy sangat 2 kali je sempat. Dah la supply susu pon bagaikan hidup segan mati tak mau. Sekali pam dapat 4oz. Kadang dapat 5oz. Kalau nasib baik dapat la 6oz. Sehari bole buat stok 9-15oz je. Jeles bila kat bilik ngepam tengok mak-mak dapat sampai 8-10oz skali pam.

Sekarang dah start cuak sebab stok dalam fridge cukup untuk 2 hari. Aaaa cuak! Kene cari backup plan takot la kalo satu hari nanti tak cukup. Dah la dia makin besar makin banyak minom. Supply mamanya sama jugak. Walopon taknak, nmpaknya weekend ni terpaksa la survey formula milk for backup. Uwaaaaa..

Takpe lah. Selagi boleh, i'll try to squeeze every ounce of milk out for my baby. Nanti dah takda, baru bagi fm.

P/s: yang peliknya kalo direct feed susu ada je and flowing smoothly. Even though lepas pam baru dia df, still ada susu. Tak paham kenapa kalo pam tak dapat banyak.

4 comments:

  1. same here...pelik tapi dat is thru. klu aku pam, maybe tak sebyk ko la, dpt paling byk 4 oz, kdg2 tu 2 oz je...tapi klu izz direct feed mcm elok je kadang2 tu smpi die tertido kenyang...hahahha...kuasa Allah kan. keep up pumping! jgn jadi cm aku, anak aku campur fm+bf

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuuu thanks for the support! betol kata ko.. memang kuasa Allah. macam mana pam pon sikit je dapat.. ko pon, keep on bf-ing ur son! takpe campur fm pon asalkan ade jugak bf utk bagi dia antibody. aku pon kalo tak cukup rezeki ni kene gak campur tak lama lagi..

      Delete
  2. This is why I love being a mom.

    ReplyDelete
  3. hi.. stumbled on yr blog masa cari review on philip avent steamer blender tu. mmg kalau pump takkan sama dgn df.. tats wat i learnt sbb i pun pump mmg cukup2 je for my baby.. tiap2 kali pump akan dpt around 2oz - 4oz.. and also like u mmg dread sgt jika tiba 1 hari nnti kena bg fm.. anyway, hope u're still bfeeding! :)

    ReplyDelete