Sunday, January 20, 2013

Afif's Third Month Jab

Sekejap je dah 3 bulan!

Last last Thursday (dah 2 weeks baru mamanya nak update) gi hospital for checkup and also to get immunization. Alhamdulillah he is growing up fine and healthy.

As of 10/1/13 berat dia dah 4.7kg, tinggi 59cm. Kalo ikotkan Afif ni kecik je compared with other babies his age tapi doc kata sebab dia lahir kecik so it's normal. Lagipon fully breastfed babies memang tak sebam-bam formula fed. Takpa lah yang penting dia sehat, pipi maintain bambam dan dapat cukup zat. Tapi doc suruh jugak bagi dia bambam lagi. Doc amazed tengok dia happy tendang-tendang sambil tangan gerak-gerak. Pastu senyum-seyum tengok toys yang tergantung tepi katil kat bilik doc tu. "Aktif woo anak you.."

This time i decided to get the optional pneumococcal jab together with the compulsary monthly jab as suggested by paed. Kesian jugak bila fikir dia kena 2 jarum skali tp paed kata elok amek awal pneumococcal ni to avoid infection. Ye la i have lil' cousins yg slalu bwk jumpa Afif. Kang diorg batuk berjangkit2 plak. Besides, kalo amek awal pasni leh skip 2 bulan baru next jab. Kiranya tak la tetiap bulan kene cucuk. Baiklah dokter!

Afif tgh syiok main2 tendang2 kaki when suddenly the nurse pegang kaki dia utk dicucuk. Trus nanges tekejot. Pastu doc cucuk. Lagi la meraung Handsome Boy mama. Syian dia.

Malam tu dia start demam. Kitorg kasi Panadol yg doc prescribed and lap2 badan dia ngan kain basah. Esoknya tu Jumaat aku amek EL takot la dia demam n meragam. Nanti sian pulak Wan nak jaga. Rupanya dia demam pagi ke kejap. Pas bagi ubat dah ok and tak meragam pon. Strong boy anak mama ni..



Us in the waiting room.
Kali ni Uncle Redha and Unyangnya teman gi spital sebab Daddynya kerja. So Afif gerak dr rumah dgn Uncle Ray & Unyang amek mama kat opis terus gi PCMC.






2 comments:

  1. alolo afif ni mata romantik.babe,anak aku pn nurse kk bising kecik.tp mmg xleh nk watpe sbb bg susu bdn kan.just kerapkan lg nyusu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha tu la mata kuyu je bdak ni. Memang kene slalu bf dia. Afif kuat minom kalo df. Mmg bkn jenis bambam kot anak kita weh.aku geram tgk anak member2 aku bambam sbb formula fed. Takpe, usaha tangga kejayaan! :D

      Delete