Wednesday, December 12, 2012

Afif's 2 Month Milestone

Pejam celik pejam celik masuk hari dah 2 bulan umur anak mama. How time flies huh?

Having a baby is definitely life-changing. i thought i know (almost) everything needed to know about having a newborn. Ye lah sebelom beranak dah baca macam-macam buku, Google macam-macam tajuk pasal newborn. Dari kecik pon banyak jaga cousin dan sedara mara kecik. Tapi sebenarnya bila dah rasa sendiri baru lah tau.

Afif's First Month

- Dia paling tak suka kene bedung. Kalo kene bedung je he'll fight his way out of it. Fight his way back to freedom. Prove? There's a video of him at the age of 2-days-young with his right arm out of swaddle, waving in the air. Ada jugak gambar dia masa umur 6 hari tangan genggam ke atas macam celebrate hari merdeka. Haha. Tapi memang dipaksa la bedung. Especially time tido malam.
- Kuat menyusu. Sekali session sampai 45 minit. Sejam kemudian dia lapar lagi. Ye lah, lahir tak cukup minggu. Beratnya pon 2.34kg je. i believe he drinks a lot to grow. Alhamdulillah banyak susu rezeki untuk Afif.
- Start mid of second week, dia suka berjaga malam. Waktu feveret dia adalam 1-4am. If i'm lucky he only cried a little but most nights dia nangis macam kene dera je. Time ni memang menguji kesabaran. He cries and cries but you don't know why and you don't know what to do. Kami laki bini buntu. Kadang rasa nak baling je budak. Best we can do is take turn holding him, baca ayat-ayat Quran, sing to him, nurse him. Nasib baik ada Wan. Dia la banyak tolong bagi tips, tolong tenangkan Afif, tolong jaga Afif bila mama daddy nya dah tak larat.
- Suka tido siang. Kadang tengah mandi pon tido. Sabar je la.
- Paling suka mandi. Time mandi dia confirm senyap sambil muka happy. i think it's because i went swimming and snorkeling in Phuket when i was pregnant with him. Maka terkenan kat dia Huhu.
- Suka senyum dan gelak masa tengah tido. Memang biasa lah baby senyum time tido kan? Tapi dia ni gelak pon boleh. Tapi tak la gelak cam orang tua. Gelak takda gigi pastu tak cukup bunyi. Breathy laugh gitu. Memula ingatkan dia sesak nafas. Rupanya ketawa. Itu lah penghibur hati mama.
- Sebab dia ni kecik orangnya, segala mittens, booties and socks longgar dipakai. Asyik cabut je. Umur 3 minggu camtu baru dapat pakai. Baju pon semua besar macam pakai baju pinjam.
- Tak suka left booby, suka yg kanan je. Nak susu pon memilih dia ni. Ada flavor agaknya susu tu. Haha.
- Suka daddy dia dodoikan. Kalo mama dodoi dia macam tak selesa.

 Day 6. Tangan merdeka.

Second week. Ada satu malam ni rasa macam badan dia panas. Letak Cool Fever pastu okay.

 Bedung pakai kain batik is the best. Kuat, susah dia meronta.

 This was taken at 4am. i was desperately trying to get him to sleep. Dia ngantok tapi lawan mata.
 
 On his first monthsarry!

Afif's Second Month

- Still tak suka bedung. Tapi malam memang dibedung sebab kalau tak, dia terperanjat.
- Still kuat nyusu. Mid of sixth week dia dah adjust timing to 2-2.5hours skali. Sebab dipaksa, dia boleh terima left booby jugak.
- Alhamdulillah body clock dia adjust starting from 6th week camtu. Dalam kol 11pm dia tido. Bangun menyusu around kol 1am, 4am and 7am. Bersyukur sangat dapat la mak bapaknya tido malam.
- Most nights tak meragam. Kalau meragam pon awal malam around 8pm. Cecepat mamanya urut perot dengan minyak Yu Yi Cap Limau. Kadang tu kalau kembung, kami bagi Gripe Water.
- Nak tido mesti kene tido atas badan mamanya. These are the moment that i love the most. Rasa dekat dengan dia. Rasa dia sayang sangat kat kita.
- Suka merengek. Kalau tak nyusu dan tak tido, selalunya merengek. Kalau senyap pon, dalam 10 minit camtu. Kalau orang dukung or riba baru la senyap. Cembleng, bahasa jawanya.
- Around 6th week dah pandai ajak borak. Cooing dan membebel bahasa dia. Tapi mata dia tak berapa adjust kat muka kita.
- 7th week pandai sengih-sengih, ajak borak, mata dah fokus kat muka orang and objects. Kalau tengah mood nak main or playtime tu, kene org layan dia. Bila kita stop layan je mesti dia nanges.
- Kami ajar dia pakai pacifier masa umur 7 minggu but he hates it. Ada sekali ni je dia sedut bebetol. Pastu hampeh tanak dah. Buaian pon dibelikan masa 7 weeks. Sebab risau nanti dah start keje Wan yg akan jaga dia (sampai 4 bulan camtu). Jenuh la Wan kalo budak ni asyik nak berdukung je. Tu la belikan buaian untuk senangkan Wan.

..ape lagi eh? Ni je yang terlintas setakat ni. 
Suka tido atas mama. i'm dreading the day he'll be too big for this.

Sleepyhead!

His first makan-makan outing: at Dip n' Dip!

My heartbeat.

 Dah pandai main-main.
 

Being New Parents

Being new parents is sumpahlah penat weh. Yes i love my son, yes it's rewarding but i'm not gonna sugar-coat it. The longest sleep i have is 2.5 hours. As a mom, you have to feed, comfort, dukung, dodoikan, tidokan dia. When you're not tending to the baby you have to pump milk, basuh segala peralatan pump dan botol, and do baby's laundry (i don't trust any other people except hubby and i to do Afif's laundry). Memang susah nak ada masa untuk benda lain. It makes showering feels like a vacation. Takleh imagine camne la nanti ada 2-3 anak lagi.

When your baby cries and you don't know why or how to stop it is the worst feeling ever. You feel frustrated, tired, and at some point, angry. i feel like the worst mom ever. Nasib baik lah tak pernah hilang sabar lagi. Kalau rasa bengang, i'll just hug Afif and say "..and this too, shall pass". That's my mantra.

Worst is when Afif has his growth spurt. Kalau tengah growth spurt tu, sepanjang masa bergayut kat nenen, sepanjang masa menangis. Dah 2 kali dia growth spurt. i'm dreading the next one.

Paling menyampah bila makcik-makcik dan nenek-nenek suruh bagi susu formula. Kononnya anak nanges sebab susu badan tak mengenyangkan. Kononnya sebab tu anak aku kuat sangat nyusu. Itu memang mentality orang dulu-dulu. Diorang tak tau budak formula fed seems to be 'puas' or 'kenyang' adalah sebab susu formula susah nak di-digest. So the tummy needs more time to digest it, making the baby feels full a bit longer. Don't get me wrong. i don't have issue with formula. i know sooner or later i'd have to rely on it. But i'm determine to breastfeed my son until he's 2 years old. Paling kurang pon, setahun la. Selagi ada susu badan dan selagi Afif nak susu badan. So don't bring me down and ask me to formula feed. When i have to, pandai la aku bagi susu formula. Takyah orang suruh-suruh.

All these challenges are bearable when you have a good, understanding, patient partner that is there during these difficult times. i'm so thankful for my husband. We lean on each other. i could not ask for more.

Itu lah antara cabaran yang paling menduga bagi aku lah. At the end of the day, the tiredness, the crying, the kebengangan dgn orang sekeliling - all melts away when i see my baby grows healthily and happily. When i hold him in my arms and realize "He is all mine..". When he smiles and laugh (even just in his sleep). It makes everything worth it.


No comments:

Post a Comment