Thursday, September 6, 2012

Smooth Sailing Second Trimester

i'm well into my third trimester. The things that come with third trimester (hello heart palpitations, back pain, fatigue, constipation OMG!) make me miss the second trimester so much.

My second trimester experience in a glance:

- still had morning sickness up until week 24 but it wasn't as bad as in first trimester. Loya-loya tu confirm lah tapi tak lah muntah pagi petang siang malam. Huhu

- felt more energetic! Siap babymoon+girly vacay ke Phuket lagi. Island hopping, snorkeling, semua dibuatnya.. That was when i'm in week 13. Baruuuu ja graduate first trimester. Agak penat. Ada jugak lah risau (hotel atas bukit, bayangkan naik tangga yang tinggi.. Adalah 100 anak tangga camtu.. Cuak la jugak kalo penat sangat apa-apa jadi..) but all went well Alhamdulillah!

Babymoon + girlfriends gateaway in Phuket!

- Excited shopping barang baby dan baju mamanya. Hoiii.. Masuk je minggu ke 16 segala kedai baby dimasuk, survey-survey, beli yang mampu.

- Sempat kahwin skali lagi! In my case, our Kuching wedding reception. Ohoiii.. Penat okeh kerja kawen masa mengandong. Kepada adik-adik diluar sana, kalau majlis kahwin belah perempuan dan lelaki adalah jauh jaraknya (in our case, 5 months apart) silalah merancang keluarga jangan termengandong dulu.

- Back pain started at about 24 weeks. Sakit tulang paling bawah sebelum tulang punggung tu, especially kalau duduk lama kat opis. Every half an hour gi jalan-jalan tawaf keliling opis untuk stretch kononnya.

- Selera makan adalah tidak wujud sampai lah week 25 camtu. Makan asal kenyang dan tak lapar je. Lepas 25 weeks baru okay.

- Siang energetic, lepas office hour terus melepet. Paling best kol 10pm dah tertido. No more insomnia weehooo!

- Orang kata dah ada pregnancy glow. Ntah la tang mana glow nya tapi jerawat pupus, bibir tak pucat dah. Glow la kononnya tu.

- Orang kata lagi baby bump adalah kecik. Dah 6 lebih bulan baru perut jelas kelihatan. Kalau naik LRT, jarang sangat la orang bagi duduk. Mula-mula rasa seronok gak orang dok kata kurus lah, perot kecik lah. Tapi bila dah hari-hari dengar orang cakap camtu (siap kata aku diet lagi.. Ko hengat aku bengap ke ngandong-ngandong nak diet?) rasa sedih because i feel like i'm not doing/eating enough for my baby. Alhamdulillah monthly check-up doc kata baby saya sihat, in fact, he's a few days bigger than actual age. Baru lah lega. Lantak pi la orang lain kata apa. Lagipon kan memang kalau first baby perot kecik? (tapi sekarang perot saya dah besar weehooo)





No comments:

Post a Comment