Monday, February 6, 2012

My Majlis Nikah Vendors

Entry basi. Layankan aje yek!

Those of you who came to my majlis would agree that both nikah and reception majlis were very simple. VERY simple. No elaborated decorations. Typical Malay wedding lah katanya. Truth is, i'm a lazy girl. DIY benda penting je. Yang tak penting malas nak buat or hire vendor. Hehe.

Despite that, a few people have been asking about my wedding vendor.. Meh saya ceritakan perihal vendor semasa majlis nikah..

Baju Nikah

For baju nikah, i like it simple. i don't like those heavyly beaded or laced baju. i want it to be wearable even after the ceremony. That's why i opt for plain satin-polyester material with lace patching and light beading. Kainnya sahaja chiffon with satin-polyester lining. Cutting baju pon sengaja buat longgar dan tak ngam-ngam dibadan. Hehe.

Baju nikah saya (without lace patching) adalah dijahit oleh Cik Ana. Saya selalu tempah baju kat dia, semenjak Linda kenalkan. Tak kisah la baju raya ke bridesmaid dresses ke, hantar je kat dia. i like her workmanship, so baju nikah pon hantar kat dia. Upah jahit adalah RM100.

Di Jakarta, saya hantar lace serta baju dah siap for patching. Upahnya adalah Rp250,000 kalau tak silap, lebih kurang RM80. Upah untuk patching lace kat veil pulak Rp50,000 (approx. RM20).

For tudung, i borrowed my friend, Aslinda's beaded awning. Tudung haji daripada material chiffon adalah dibeli di Ariani dengan harga RM50.

So total upah baju nikah adalah RM250.

Murah dan berjimat cermat bukan? 

Kepada sesiapa yang perasan, veil saya jugak telah dipinjamkan kepada Aslinda untuk majlis nikah dia on December 4. We think that tak payah gatal nak beli sorang satu kalo warna baju lebih kurang sama. Dah la pakai veil tu skali jeee. Bukankah sharing is caring?


Makeup Artist

Makeup by Kak Liyana Awang. She's a freelance makeup artist. Kenal dia dari Linda jugak. Linda bertunang, bernikah dan bersanding semua Kak Liyana makeupkan. Kitorang siap blaja makeup ngan dia lagi! Hehe.

i'm happy with her makeup. Hasilnya natural seperti yang saya inginkan dan tak terlalu tebal sampai orang tak kenal Teefa. Tahan jugak sampai ke petang. Cuma petang tu je bibir saya kering sket. Mungkin tak sesuai dengan lipstick. But overall, it's fantastico. Thanks Kak Liyana!


Henna

Henna saya yang comel ini adalah hasil kerja Kak Diena Henna. Friday night dia datang rumah, pasang henna. She's very friendly. Senang terima pendapat orang. Senang lah bekerja ngan dia. Color of the henna is divine. Naik warnanya dalam gambar. Cuma henna yg dilukis kat belakang tangan tu tak tahan lama sangat. After 3 days dah start luntur. Mungkin sebab saya ni kalo mandi memang sental habis badan ni. Pastu kalo kat dapur tu memang saya rajin cuci pinggan Sebab tu la kot cepat luntur. Hehe. Tapi peduli ape ye dak? Yang penting semasa nikah dan sanding, warnanya okay dan naik!

 My heart-shaped henna yang tak berapa nak heart-shaped sangat. Ngeehehe.

 Henna kat kaki.

Doorgift

Doorgift nikah yang diberi adalah surah Yassin booklet, chocolate moist muffin and pudding.

The Yassin booklets are made by Gift Me a Break. i designed the cover myself, pass it to them. They edited it, made adjustment and created a clearer image of it (as the one i designed was in JPEG). Overall, i'm satisfied with the workmanship. i just wish they use a booklet that has translation in Malay.


Chocolate moist muffins are made by my very own Aunty Yatie. i tell you, they are SUPERB! Serious lah bukan lah puji makcik sendiri. Tapi memang betol-betol sedap! Husband saya gilakannya, kawan-kawan saya memuji melambung, saya sendiri smpai skang dok makan bnde tu tetiap hari.

Hantaran

Takde vendor. Dibuat oleh my very own aunts; Cik Ella and Angah. Diorang ni laaa semangat lebih. Lagi sebulan setengah nak kawen dah sibuk suruh hantar barang, hantar magazine. Cari ilham katanya. Terus beli bahan-bahan gubahan. Hasilnya fabulous di mata saya. Memang keje menggubah saya serahkan bulat-bulat kat depa. i just told the the color theme. Thanks Cik Ella and Angah!



Pelamin

DIY oleh my then uncle and aunty, now dah jadi parents-in-law. Hihi.

Memula Mr. Chenta and i only wanna make it simple. Beli je kain satin cream and sheer putih. Nak dok atas lantai beralaskan platform dan bantal nikah je. Tapi mak dia nak lain. Nak cantik lagi. So depa dok beli la kain backdrop color brown, combined with my peach chiffon kami buat backdrop. Siap beli mini sofa tu lagi. Dan jadi la mini pelamin macam gambar di bawah.. Terharu sangat. Tak seberapa to others, but it means a lot to us. We made this. With our bare hands. Memang sampai tahun depan la pelamin ni dirumah nampaknya.

 Pelamin simple. 
Us with our grandmama, Wan.

Caterer

Ntah la caterer mana. Cik Ella yang uruskan. Alhamdulillah..

Official Photographer

Tidak lain da tak bukan, Mahadhar Photography. i like his work, sebab ada ala-ala Fad Manaf. Nak amek Fad Manaf memang la out of budget. So Mahadhar is our best option.

Working with Mahadhar is easy. Some of the edited photos are published as early as four days after the wedding, the albums are ready a month after the wedding. Cepat kan? Cuma terkilan tak sempat amek gamba dengan bridesmaids semasa bersanding. And lepas nikah kat masjid he didn't come to our house to take photos of majlis makan-makan and posing atas pelamin. Maybe sebab kitorang tak brief dia awal-awal kot. Other than that, okay je. Just make sure you tell him what you want.



All photos from Mahadhar Photography.

That's the story of our solemnization ceremony. Simple, intimate and low-budget. i'm so grateful that all went according to plan. Meeehehehe!

As my solemnization day is on my 26th birthday, Mr. Chenta let me cut the cake that i gave him as hantaran, to mark my birthday. Red velvet!

A birthday girl and a wife.
The happiest day of my life!


4 comments:

  1. Hi Teefa! Terjumpe blog ni. Nice info :)
    Awak ade no. contact Cik Ana? Or FB dia ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Aishah.. thanks for reading my blog! ada no. tepon dia.. 0192091585. good luck!

      Delete
  2. hi....nak tanya...kak ana ni di KL or slenagor ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi!
      Cik Ana ni lat selayang.. Kawasan selangor kot tu. hihu

      Delete