Monday, November 7, 2011

Easy Peasy Pizza by Teefa

i have not been blogging for a while. Halah tak guna nak bagi alasan busy dengan assessment dan hal kahwin. Kalo nak ber-blog tuh akan ber-blog jugak kan?

Anyway, dalam ke-busy-an, sempat jugak luang masa buat pizza. Hehe. My first ever homemade pizza.

It all started when Adeq, Mr. Chenta's 12-year-old brother found this website online. We were drooling at the Crispy Onion video recipe and browsed through and decided to make pizza as our weekend project. But really, apalah ko boleh harap kat budak lelaki 12 tahun nak buat pizza ngan ko.. He helped me measure the ingredients, wowed at the process and pegi depan sambung main game (-_-)

There are three stages in making the pizza; the dough, the sauce, and the toppings. Honestly, they're all easy processes. Cuma leceh sikittttttt je.

The Dough

i prepared this on Friday night as it needs around 12-18 hours to let the dough rise dan menggebu. Easy peasy when you follow the instruction in this No-knead Pizza Dough video:


Note: It was hard finding all-purpose flour at Carrefour (ke aku je tak nampak?). i bought a brand called Pillsbury at Cold Storage.

The dough after it has risen. i only waited for 13 hours. Tak sabar dah. Then i divided it into 4 doughs pastu uli sampai jadi camni (as per video).


The Sauce

Bila agak-agak dah nampak dough tu dah naik dan gebu, boleh la start buat sos pizza ni.. Again, sila follow video ini:


Note: Canned peeled whole tomato can be bought at Cold Storage. 

 My pizza sauce.

The Toppings

Now this is the FUN FUN FUN part! Kita boleh sesedap rasa letak topping apa kita nak sebab pizza kita, sukahati kita lah. i decided to have minced chicken, beef salami (konon-konon ganti beef pepperoni lah, cari pepperoni tak jumpa), Portobello mushrooms, bell peppers and Mozzarella cheese.

Minced chicken tu kene masak dulu sebelum dijadikan topping. Senang jah. Ini resipi saya yang saya hentam main campak dalam kuali on the spot..

Ingredients:
600g minced chicken
3 shallots
Olive oil
Salt
Black pepper

Instruction:
Tumis bawang dalam minyak zaitun. Masukkan minced chicken. Bila ayam tu separa masak, masukkan garam and lada hitam secukup rasa. Siap!

The minced chicken.
Veggies and meat salami!

Okay, bila dough, sauce and toppings ni dah siap, sapukan sauce atas dough yang dah dilenyek, letak toppings pilihan hati, top it off with Mozzarella cheese sesedapnya. Bakar dalam oven lebih kurang 15 minit. Haa.. Dah jadi pizza. Kalau meletops dah boleh ko bawak jual Jahhh!

 Sebelom masuk oven.

Bahan-bahan di atas ni boleh buat 4 bijik 9-inch pizza. Memang dari tengah hari smpai malam kitorang makan pizza je hari tu..

Dannnnn... Ini hasilnya!

 My very first pizza. Sekarang dah bercita-cita nak bukak little pizzeria. Gila semangat dan ambitious kan?
Back to reality.


Selamat mencoba!

p/s: i soooo love Foodwishes! Banyak gila resipi and senang ikot..

No comments:

Post a Comment