Saturday, October 8, 2011

Berjalan Bershopping Berjimba di Jakarta

No need to elaborate more on how Jakarta is THE shopping paradise for brides-to-be. It's a fact.

i'm just happy to brag say that yeayyyy my goals in Jakarta have been successfully achieved. Well, most of it.

My main goals:
-Beli kain for aunties. Successfully done.. Tinggal nak kasi diorang this weekend. Debor lak kalo diorg tak suka.
-Beli flower girl dresses. Tak settle. Yang ada semua saya tak sukaaaa..
-Survey/beli doorgift. 50% done. Beli untuk pompuan je. Takot kalo beli utk lelaki skali kang overweight pulak luggage :p
-Jahit manik+patching baju nikah. Done! Memuaskan hati saya, dan murahhhhh!
-Spend time with Dewi and little Azka. Azka is so adorable! Dewi is glowing!
-Quality spa time with the girls. Done! i love the spa..


Shopping Kain and Tempah Baju di Pasar Mayestik

Upon landing in Soekarno Hatta Airport, our first destination was Pasar Mayestik. It's my first time there and ohoiiiii.. Jadi gila tengok segala kain lace kain cotton cantik-cantik. Nasib la kain baju sanding tengah jahit. Kalo tak memang aku borong dua-tiga kain jahit baju sanding.. So i didn't buy any bridal stuff here, just a few cotton nak buat baju kurung.

Kat area Pasar Mayestik tu ada satu bangunan kayu 2 tingkat. That is the tailor's building. Banyak gilaaaa tailor disitu. That's where i sent my baju nikah and lace (bought at Jakel) untuk buat patching. Hasil tangan dia sangat memuaskan. Baju tu siap dalam masa 2 hari, siap patching, jahit manik and alteration (sebab tailor saya jahit agak besar). Dua hari okay! Are they efficient or what?

 Posing depan kedai kat Pasar Mayestik tuh

 Kedai ni nama dia Ratu Textile tak silap. Banyak gila kain. Uncle ni owner dia i guess. Peramah sangat..

Pip pening pilih kain. Hehe

Siap membeli. Berjalan ke bangunan tailor cari tailor.

Lepak ngan Dewi and Azka

That night, we saw Dewi after so long! Dewi datang hotel kami lepas attend a wedding. That girl is glowing! And Azka is simply adorable. Dia dah kenal orang so tanak sangat orang dukung dia.. Tapi kitorg selambe je.. Huhu

Aunty-aunty excited jumpa Azka..

 Berjimba atas katil

i love you baby girl!

On our last day (Sunday), Dewi bawak kitorang gi spa, Bale Bale Spa. Best gilaaaa spa dia. i had creambath, body scrub, body massage and mandi susu, semua tak sampai RM100.

 Posing selepas ber-spa

 Gadi-gadis ber-spa. Shim, Ahya and suami gi sambung shopping. Hehe

Doorgift Hunting at Pasar Pagi Mangga Dua, Jakarta

Pagi-pagi Sabtu kitorang gi Pasar Pagi Mangga Dua (PPM2) sebab the locals said kat situ la tempat diorang beli doorgift (souvenir, bak kata mereka). Banyak gila vendor doorgift kat situ. Murah-murah gak. Contoh kalo salt and pepper shaker kat KL paling murah RM4.70, kat PPM2 ni RM2 je, chopsticks tak sampai RM1, ashtray RM1.50, dan banyak lagi la barang murah tak terjangkau dek akalmu. i beli apa? Hehe rahsiaaaa... i beli doorgift untuk guest wanita sahaja. Nak beli untuk lelaki pompuan takot overweight luggage. Apa barangnya? Nanti datang wedding dapat la yeh!

 Pintu utama Pasar Pagi Mangga Dua

 Kami lapar kami gedik kami nak shopping.

Shopping Kain Sanak Saudara di Tanah Abang

Semua orang tahu kan Tanah Abang adalah syurga segala telekung, kain sulam, jubah, etc.. Syurga wanita lah kiranya. Alhamdulillah dapat beli kain untuk aunty-aunty disini. Sempat jugak sambar kaftan with full beading dengan harga murah disini.

 Borong kain sulam pita


Jakarta the Cheap Food Heaven

Aside from the shopping craze, one thing i love about Jakarta is the crazy cheap delish foods! i am a HUGE Indonesian food fan, i love Minang, Sunda, Java foods.. Makanan ni memang bersepah la kat Jakarta.

Jakarta is the only foreign place yang aku berani makan kat kedai warong tepi jalan. We are enjoying ayam bakar and pecal lele here.

Soto for breakfast.
Soto diorang tak macam soto kat Malaysia. It's nasik with kuah santan and daging+belinjao.

FRUIT TEA!!!
My favorite tea in the world. 
Masa kat Bali dulu i can't get enough of it. Kat Jakarta sehari 2-3 botol aku minom.

Ate at Sambara Restaurant on our last night. Makanan Sunda macam kat Bumbu Desa, tapi jauhhhhh lebih murah. Dah la restoran cantik!
That's what i can babble about my Jakarta trip. i had a nice time with the girls. Thanks jugak to Ahmad, Ahya's hubby yang tahan ngan kerenah kitorang. Kitorang shopping masuk kedai sana sini dia ikot je. Sekali pon tak merungut walopon ketara nampak dia bosan. Shim, Ahya and Pip, thanks jugak temankan aku settlekan hal kahwin :)


Photo credit: To Ahya and Ahmad, some of the photos are my own.

*

*

*

*

*

*

Bersama hasil shoppingan
;)


1 comment:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete