Sunday, September 18, 2011

Wedding/Engagement Ring Checked!

A few months ago, i wander around in a kinda-high-end jewellery shop in KLCC. Ye lah hari Jumaat kan panjang lunch hour.

Accidentally, i fell in LOVE with this gorgeous ring the first time i laid eyes on it. Let's call it Ring A. Cantekkkk! It sits perfectly on my finger, like it belongs there. Tapi harga bak datangggg! Mahal pada mata saya yang tak berapa nak mampu ni. Tu lah sapa suruh masuk kedai high-end?

Decided it was lust, i went away and tried to forget about it. After a few months (and dah firm plan nak kahwin), i surveyed around for a wedding/engagement ring. Ntah la kenapa, pergi mana-mana kedai pon, high end ke low-end ke Tomei ke Selberan ke Sri Pinang ke memang akan terpikat kat cincin ala-ala Ring A ni.

Being a husband-to-be, Mr. Chenta ada certain budget untuk cincin. Di akui, budget dia tak lah tinggi melambung. Memang susah nak dapatkan cincin macam jenis Ring A within his budget. But i don't mind lah. Sebagai bakal isteri yang mithali understanding, i understand that i can't have everything that i want. Memang kahwin adalah seumur hidup sekali but being married to him is the thing that matters the most. InsyaAllah ada rezeki boleh je beli cincin grand sebagai hadiah anniversary, tak gitu?

Anyway, sejak tahu budget sebenar, saya survey cincin within that budget la. Terpikat kat Ring B. Cantek berkilau, paling best, within budget. Ring A dilupakan.

As planned, today is the day that we're supposed to buy the ring. Bila Wan dapat tahu kami nak beli cincin, memang nak ikot lah dia. So there we go again, Mr. Chenta, Wan and i jalan-jalan cari cincin. 


Wan excited. First time bawak dia gi 1Utama. Selalu gi KLCC, GE Mall or Ikea je.

Sampai di kedai yang dituju ( i identified the ring beforehand, masa jalan-jalan ngan Ucu ), terus lah saya mintak SA keluarkan 2-3 cincin yang menjadi pilihan hati. Try 2-3 cincin tu, and tunjuk kat diorang muka Wan macam nak tak nak je. Tanya Mr. Chenta, dia kata okayyyy je semua ( that's why la kalo shopping malas nak bawak dia. Semua cantik and okay je).  

Tetiba Wan kata kat SA, "Tolong keluarkan cincin yang ituuuu...". SA pon keluarkan lah cincin yang Wan mintak.

i was bursting with delight!

It's Ring A!!

Once again, it sits beautifully on my finger. Wan tersenyum puas. "Haaa... Ambik yang ni lah!" she said, eksaited lebih.

"Errr.. Wan, ni out of budget la Wan," i said. Suka memang suka. Tapi duit laki aku jugak yang nak membelinya.

"Oh ye ke.. Okay, tengok lah lain dulu," she said.

So i tried other cincin. Semua dia bangkang. Ring A jugak cantik di mata Wan.

Sudah berputus asa di situ. Siapa yang nak kahwin ni Wan hoiiii?

"Bb.. i like Ring A better too.. Lagi cantek compared to Ring B. It suits you.." Tiba-tiba Mr. Chenta pulak mencelah. Then he smiled. Terkedu pulak aku.

"Yeah.. i like it too. Ingat tak i told you i want something like this? Tapi out of budget lah Yang.. It's okay. i like Ring B too. Cantik jugak ape.."

"Takpe lah, B. Gurl suka, Wan pon suka, ambik je lahh.." Mr. Chenta memberi kata putus. Ntah la dia cakap camtu sebab dah malas nak convince Wan, or dia nak happy kan kitorang or dia memang rasa cincin tu cantik.

Anyhow..

That permission was THE permission. 

Alhamdulillah, dapat cincin idaman. The best part is, i didn't even have to ask for it!

Wan senyum je puas hati dapat cincin yang DIA nak. Macam dia pulak nak kawen. Pschftttt!

Moral of the story is, we have to accept the fact that we can't have EVERYTHING we want. BE GRATEFUL with what we have. InsyaAllah when you REDHA, unexpected rezqi will come your way, directly or indirectly. i have witnessed that today. It's an eye opener.

So, wedding/engagement ring for me and wedding band for Mr. Chenta CHECKED! Cincin Mr. Chenta saya pilihkan and dia pon sangat sukaaaaa! :D

p/s: Sampai sekarang tak tahu adakah patut buat upacara bertunang di pagi hari nikah? Or masa batal air sembayang tu sarung both cincin and gelang? Or what? How do people do it? Please advice kalau-kalau pernah korang bertunang di hari nikah. Konpius dah ni.

p/s lagi : Tak sangka kami bertiga ada taste yang sama pasal cincin ni.

p/s lagi lagi : Cincin dah over-budget. Saya kena save on other things pulak. More DIY!


No comments:

Post a Comment