Tuesday, September 6, 2011

Dewan, Merisik & Bertunang

We are weird in the way we are doing this whole wedding thing.

We plan the wedding first.

It started off when i called Dewan Komuniti Bukit Damansara for my friend. It was December last year. She asked me to find out the hall's rate and availability on her wedding date (dunno why people ask me to do that all the time). Sadly, the hall is not available for her. 

Out of nowhere my big mouth blurted out "Err.. Agak-agak dewan tu available tak on 24th December next year?". Just because it's my birthday (-_-) "Sorry miss, 24 haribulan tu dah ade orang book" the guy said. i was about to say thanks and hang up when he suddenly said "Tapi available on 25 haribulan. Miss nak saya book kan dulu?"

Big grin.

"Okay. Book kan je la dulu. Letak nama i"

But i never told Mr. Chenta.

Until a few months after that. i think it was in April. We were discussing about weddings, marriage, kids.. i told him i booked a dewan already. He was like "What???"

"Book je.. Kalau tak kawen December cancel je laaa. Kalau nak kawen date tu, takyah cancel.." i said.

Dia agak terkejut. Who wouldn't kan? So we went on like that, unsure.

We discussed more about it. Tanya kat Wan. Tanya my family. Tanya parents dia. Alhamdulillah. They agree. Although sampai skang i kene perli "Ni laaa Teefa ni pandai-pandai je book dewan. Bukan nak tanya-tanya dulu. Dah la orang nak gi haji nii..."

Ouch! Sorry Acik, Uncle!

Sampai lah bulan June. Sebenarnya dah nekad kalo dewan tu dah booked and paid by others, maksudnya itu bukan rezeki and jodoh kami. Tup tup bila i call, it's still available. Diorang tak cancel nama i even though dah 6 bulan i still tak bayar deposit. i feel it's meant to be. Mungkin itu tandanya we should go on with the plan.

So our wedding preparation evolves from there. Bulan December 2010 book dewan, June 2011 baru bayar deposit.Pastu baru lah book pelamin, tempah baju, caterer, bagai. So far, things are good.

We decided tak mahu bertunang. Kalau bertunang pon, on nikah day. Alasan-alasannya adalah
  1. Tanak membazir. RM3-7k kos bertunang tu baik kami buat belanja kahwin.
  2. The fact that we're cousins. It's kinda weird. Family pon dah kenal-kenal. So kurang lah fungsi bertunang tu..
  3. Mr. Chenta's parents live in Kuching. Tak nak la susahkan diorang nak ulang-alik and fikir pasal majlis tunang dan persiapan kahwin.
  4. Orang kata time bertunang banyak dugaan. So we thought maybe kalau takde status tunang, kurang dugaan. Gitu ke? Hehe
Untuk tidak membelakangkan adat, family dia datang merisik. Semalam. Hehe. It was a really simple majlis. It's not even a majlis. Diorang datang beraya, and sarungkan cincin. No fancy dishes, no fancy decorations. 5 orang dari wakil dia datang dan 4 orang dari pihak perempuan. Atok and Nenek siap pakai kain pelekat and kain batik je. Gaahahaha. Sangat sederhana.

Alhamdulillah. That's all we need.

:)

p/s: remember awal Ramadhan i lost 3.3kg? i found out i lost another 200gram. Wuahahaha. 100gram pon berharga, maksudnya tak gain balik masa raya. Need to lose at least 2 more kilograms. Baru cantek pakai baju kawen. Kalo boleh turun lagi 4kg lagi bagus! ;)

No comments:

Post a Comment