Saturday, June 18, 2011

Thai Green Curry

Last night i had dinner at Mango Chilli, Wangsa Walk.

The Thai green curry was so good i was craving for it today and decided to try make it on my own.

Maka, post ini akan menjadi blogpost pertama saya berkongsi recipi. Hehe. Simple gler resipi ni tapi sedap la jugak.

Bahan-bahan:

2 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
8 biji cili padi (atau seberapa banyak pon, sesuka hati)
1 paket Smiling Chef Green Curry Paste
Daun ketumbar
Daun limau purut
1 kotak santan Ayam Brand (kononnya healthier choice. Reduced fat, cholestrol-free, bla bla)
Setengah ekor ayam (saiz ikut suka. Selalu kat kedai potong kecik without bones but i like it with bones)
1 biji terung (tapi saya tak letak sebab terung kurang digemari di rumah ini)
1 biju kiub pati ayam

 Ini lah rupa packaging Smiling Chef Green Curry Paste. i brought it at Cold Storage. Mana-mana kedai pon ada. Brand lain pon banyak.

Cara masakan:

1. Perap ayam dengan Smiling Chef green curry paste selama lebih kurang sejam. 
2. Tumbuk/blend bawang kecil, bawang putih dan cili padi sampai lumat.
3. Didihkan santan dalam periuk bersama dengan lebih kurang 200ml air (200ml ni sama ngan jumlah santan dalam kotak tu) dan masukkan bahan-bahan ditumbuk/diblend tadi. Masukkan juga kiub pati ayam.
4. Bila dah mendidih, masukkan ayam yang diperap dengan green curry paste tadi (masukkan sekali dengan paste tu).
5. Masukkan jugak daun limau purut dan daun ketumbar, biar rasa sebati.
6. Garam secukup rasa.

Dan hasilnyaaaa.....

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

My very own homemade Thai Green Curry.
:D

No comments:

Post a Comment