Thursday, September 16, 2010

The Raya Diary Year 2010

How's your Raya?

Mine is not-so-meriah. Seriously, how meriah can it be la when i don't have a kampong? So every year i beraya KL Style. Teehehe.

Of course the meriah-est Raya was on the first day. Woke up early-ish, got ready, berkejaran gi sembahyang Raya. Dunno why but everytime sembahyang berjemaah (no matter what jemaah) i feel a surge of happiness plus sadness plus calmness plus serenity. Then my eyes start to water.

Anyway, balik sembahyang haruslah tukar baju baru kan. Makan-makan dulu. Seperti biasa, Wan dengan bantuan konco-konconya akan masak rendang ayam, rendang daging, korma ayam, kuah kacang, lodeh, nasi impit dan ketupat daun palas. Lemang beli sudeyh. Kuih Raya tahun ni banyak kuih tunjuk yea. Hehe.

Lepas makan kami semua duduk melutut mintak ampon maaf halal makan minum and get all teary-eyed. Seriously, setahun buat dosa, pastu mintak maaf,  even though rutin berulang every year but still rasa terharu gitewww time Raya. Kemudian saat yang ditunggu-tunggu pun tiba..

Jeng.. 


Jeng.. 


Jeng.. 


AMBIK GAMBAR RAYA!

Mintak ampon Wan!

Adik notty saya!

Family matters!
*burok bebenor rupe haku menyeringan tersengih gitewww*

 
Big girls hug!

Outdoor pulok..

Yayyyyy Raya!

Kemudian uncles and aunties pon datang. Makan lagi. Amek gambar lagi. Buat air/refill lauk/refill kuih/basuh pinggan lagi. Penat tapi seronok!

 Jaja, Nana and Aunty Roy!

Cousins start cam-whoring!

Hyper di pagi Raya.

Petangnye kami bertolak ke rumah nenek. Rumah nenek belah mama i dekat je. Kat Kampung Sungai Penchala. Naik DUKE 10 minit sampai nyahhh! Walaupun dikategorikan dalam bandar, my brothers and i tetap panggil umah nenek sebagai KAMPONG. So bler orang tanye "Korang nak gi mane?" we all say "Nak balik kampung!! Weeeeeeeeeee"

Kat kampung tahun ni tak ramai sangat sebab most uncles and aunties beraya umah mertua diorang dulu. Tapi ramai tak ramai pon nenek and atok masak 15 kilo rendang oke! Raya kedua dah abes 3/4 dah. Hebat tak hebat kami. Malam Raya tu disaat insan-insan sibuk beraya ke sana kemari kami gi tengok wayang kat Cineleisure okeh! Citer Piranha lagi. Kelasss kau nyahhh!

Raya kedua adalah bosan jugak. Pagi-pagi gi kubur. Then bawak nenek gi klinik sebab kaki dier bengkak tibe-tibe. Bler aunty and uncle dah smpai, rumah jadi kecoh. Baru naik balik suasana Raya.

Dan kekecohan melampau apabila Kak Teefa tibe-tibe announce "Okayyyy.. Tahun ni rezeki akak lebih sikit. So akak decide nak kasi korang duit Raya 50 hengget!! Sape nak beratur cepattt!!" Macam orang gler, my cousins bertolak-tolakan beratur depan aku yang tersenyum simpul ini. Di wajah masing-masing terpampang jelas harapan menggunung nak dapat RM50. Bler diorang nampak note-note RM50 tebal ditanganku, diorang menjerit kesukaan. Dah salam, kiss-kiss, kuhulurkan RM50 tu. i saw their faces light up in greed and delight. Then the face crumpled in confusion. Then.. "Akak TIPUUUUU! Ni sampul je 50 hengget! Dalam dier 5 hengget!" Ahahaha. kene tipu! Seriously lah ko ingat aku Datin Teefa yang kaya raya smpai nak kasi sorang RM50? InsyaAllah kalau rezeki bertambah-tambah boleh la. For now, 5 hengget yea sayangs?

 Kira duit.
Sape nak duit Raye 50 hengget meh sini!
*muahahaha*

Raya ketiga memang takde nye beraya. Kitorang gi Low Yatt sebab Mr. Chenta beli desktop baru then bawak adik dier gi Cosmo Theme Park kat Times Square. Agak best gak aaa. Sebab dah lame tak naik bumper car/roller coaster/rides. But mostly Mr. Chenta and i penat gelak tengok muka Adik and Akim yang macam nak nanges/nak muntah/nak pengsan mase naik pelbagai rides. HAHAHA.

Begitu lah serba serbi Raya tahun ni. So far baru beraya satu rumah, tapi ketiadaan gambar sebab malas posing tak pakai baju kurung/kebaya/tradisional. Tak nmpak Raya la kan? Tapi takpe, Raya kan sebulan? Huhu.

 Okay, ni pose gedik kami.


1 comment: